Bentbaša bi uskoro mogla biti proglašena zaštićenim pejzažem

Radiosarajevo.ba
Bentbaša bi uskoro mogla biti proglašena zaštićenim pejzažem

Općinsko vijeće Stari Grad podržava aktivnosti koje se vode u cilju reguliranja zaštite područja Bentbaša i traže dodatno mišljenje od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u vezi s ovim projektom, zaključak je tematske sjednice održane jučer.

Na ovoj sjednici jedina tačka dnevnog reda bila je Radni materijal o Prednacrtu zakona o proglašenju zaštićenog pejzaža Bentbaša.

S obzirom na to da je predlagač Prednacrta zakona o proglašenju zaštićenog pejzaža Bentbaša Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo, na jučerašnjoj sjednici, Zijada Krvavac, pomoćnica ministra, vijećnicima je predstavila materijal i kazala da je u Kantonu Sarajevo do sada zaštićeno 2,30 posto teritorije.

"Imamo stanovište prirode Vrelo Bosne i Skakavac, te zaštićene pejzaže Trebević i Bijambare. Svi oni koji su posjetili ova područja jasno mogu vidjeti razliku u odnosu na druge prirodne prostore u Kantonu Sarajevo", istaknula je Krvavac.

U svom izlaganju je kazala da, ukoliko se Bentbaša proglasi zaštićenim prostorom, bit će zadužena već predviđena služba nadzora, sa zadatkom kontinuiranog praćenja svih dešavanja na pomenutom prostoru.

"U saradnji s nadležnim inspekcijama sprečavat ćemo dalju devastaciju prostora, koja trenutno zahtijeva jednu značajnu ekološku restauraciju ukoliko želimo očuvati ostatak vrijednosti", rekla je Krvavac.

Tokom rasprave bilo je dosta dilema koje su u vezi s obuhvatom, tj. zonom koja bi trebalo da obuhvata zaštićeni pejzaž Bantbaša. Kako je pojašnjeno predviđena zona je od "zelenog" mosta na Bentbaši do Kozije ćuprije, te 100 metara desno i lijevo od Miljacke.

Jučerašnjoj tematskoj sjednici prisustvovali su predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a, Zavoda za planiranje KS-a, KJU Zaštićena prirodna područja, Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije