Svečan dan za mališane sa Sedrenika: Osiguran besplatan prijevoz do škole

Radiosarajevo.ba
Svečan dan za mališane sa Sedrenika: Osiguran besplatan prijevoz do škole
Drugo polugodište za učenike osnovnih škola iz sarajevskog naselja Sedrenik donijelo je mnogo lijepih vijesti, a sve je posebno obradovala vijest da je napokon došao kraj njihovim problemima s prijevozom i dolaskom do škole u Logavinoj ulici.

Od danas 25 učenika iz ovog naselja do Osnovne škole Mula Mustafa Bašeskija imat će potpuno besplatan školski prijevoz savremenim autobusom. Ta informacija donijela je mnogo radosti kako za dječake i djevojčice iz ovog naselja, tako i za njihove roditelje koji su ih jutros ispratili na put do škole.

Za djecu je ovo bio itekako značajan trenutak, a u čast toga oni su se posebno pripremili za svečani trenutak, te su pripremili crteže i balone kako bi obilježili ovaj dan.

"Meni je imperativ u skupštini bio upravo uspostavljanje ovakve linije za učenike. Hvala mnogo Ministarstvu KS-a, Općini Stari Grad i školskom menadžmentu, koji su zaista pokazali da imaju sluha za probleme ove djece sa Sedrenika. Pod velikim sam emocijama danas, jer na ovaj momenat čekamo punih pet godina i nadam se da će se ova linija održati i u budućnosti", kazala je Dijana Parla, jedna od bivših predstavnica Vijeća roditelja ove škole i trenutna članica Kantonalnog vijeća roditelja.

Roditelji, koji su jutros ispratili svoju djecu u školu novim prevozom, istaknuli da su se suočavali s problemom nedostatka trotoara na putu do škole i drugim opasnostima koje vrebaju u saobraćaju, te da je ovo važan trenutak za sve njih. Zajedno s roditeljima djecu je na put u školu ispratila i direktorica škole Jasmina Karasalihović, koja je ovom prilikom istaknula da je ovo vrlo važan projekt za svu djecu sa Sedrenika i kako to mnogo znači kako djeci tako i zaposlenicima škole.

“Oni će sada na siguran način stići u centralni objekt u ulici Logavina. Dosad je to predstavljalo ozbiljan problem zbog neadekvatne ceste, koja nema osiguran pješački prostor za učenike i zbog pasa lutalica”, kazala je Karasalihović.

Besplatan prijevoz učenika starosti od 11 do 14 godina realizira se na osnovu sporazuma o zajedničkoj saradnji između Općine Stari Grad i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Općina se obavezala da za učenike koji nisu obuhvaćeni redovnim linijskim prijevozom i gdje je gradski prijevoz neredovan, te postoji potreba za uvođenjem vanlinijskog prijevoza, prijevoz osigura kroz odabir prijevoznika. Kako su se roditelji učenika iz ovog naselja često obraćali inicijativom za uvođenje školskog prijevoza, poduzete su aktivnosti na rješavanju njihovog problema. Za ove namjene planirana su sredstva u iznosu od 16.146 KM koje će navedeno ministarstvo refundirati.

Na ovaj način riješen je i problem prijevoza učenika iz naselja Obhodža koji pohađaju nastavu u Osnovnoj školi Vrhbosna, a koji također imaju besplatan prijevoz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije