Štrajk u osnovnim školama KS: Vijeće roditelja ima važnu poruku, traže odgovore od Ministarstva

3
Radiosarajevo.ba
Štrajk u osnovnim školama KS: Vijeće roditelja ima važnu poruku, traže odgovore od Ministarstva
Foto: Radiosarajevo.ba / Poseban problem je s prvačićima

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo saopćio je da od sutra, 17. aprila 2024. godine, kreće štrajk upozorenja u svim osnovnim školama u Kantonu Sarajevo koji će trajati svaki dan sve do kraja školske godine. 

Štrajk se organizuje pod motom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja". Štrajk, koji će početi 17. aprila, podrazumijeva da učenici svaki dan neće imati prva dva časa. U prvoj smjeni štrajk će trajati od 8 do 9:40 sati, dok će u drugoj smjeni vrijeme štrajka varirati od vremena kada se počinje s nastavom.

Cilj štrajka je, kako se navodi u saopćenju Sindikata, borba protiv neodgovorne vlasti te borba za zadovoljnog radnika i profesiju prosvjetnih radnika. Roditelji, posebno prvačića, javno su iskazali svoje nezadovoljstvo - pismo jednog od njih možete čitati na OVOM LINKU, a upravo se oglasilo i Vijeće roditelja u Kantonu Sarajevo.

GRAS obavijestio građane o izmjenama u režimu saobraćaja u narednim danima

GRAS obavijestio građane o izmjenama u režimu saobraćaja u narednim danima

Uputili su saopćenje, koje je ujedno i otvoreno pismo navedenom sindikati u resornom ministarstvu.

"Želimo Vam skrenuti pažnju na veliki broj upita koje smo zaprimili od strane zabrinutih roditelja i Vijeća roditelja osnovnih škola na području Kantona Sarajevo u vezi sa statusom djece- učenika usljed najavljenog štrajka Samostalnog Sindikata prosvjetnih radnika. Situacija sa štrajkom izaziva opravdanu zabrinutost među roditeljima i stvara neizvjesnost u pogledu normalnog odvijanja nastave i obrazovnog procesa, te nameće pitanja na koje roditelji nemaju odgovore.

Od Ministarstva za odgoj i obrazovanje tražimo odgovor na koji način će se nadoknaditi propušteni časovi i nastava, ukoliko štrajk nastupi? Sindikat molimo da ne ugrožavaju redovne procese obrazovanja, te da svoja prava i interese ne stavljaju iznad interesa djece-učenika i roditelja", saopćili su.

Pismo jednog roditelja iz Sarajeva: Da li iko razmišlja kako štrajkovi nastavnika utječu na djecu?

Pismo jednog roditelja iz Sarajeva: Da li iko razmišlja kako štrajkovi nastavnika utječu na djecu?

S obzirom na to, istakli su, da od strane Ministarstva odgoja i obrazovanja KS nema zvanične odluke o obustavi ili odgađanju obrazovnog procesa, škole su u obavezi primiti djecu u školu u redovnim terminima i voditi brigu o njima:

"Mi kao roditelji nastojat ćemo da se njihova sigurnost i dobrobit uvijek stavljaju na prvo mjesto, te u skladu s navedenim naša djeca ujutro trebaju da budu regularno u školama.

Nastojat ćemo osigurati da se njihova sigurnost i dobrobit uvijek stavljaju na prvo mjesto. Kako Vijeće roditelja Kantona Sarajevo nema konkretnih informacija od MOO KS o navedenome, molimo Vas za relevantne informacije. Vaša saradnja i brza reakcija na ove upite od velike su važnosti za sve uključene strane. Naglašavamo da su u štrajk sada uključena i djeca sa poteškoćama u razvoju u Centrima za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, što do sada nije bio slučaj, a time se krše sve moguće konvencije i prava djece sa poteškoćama u razvoju. Molimo Vas za dalje postupanje i povratne informacije, a za koje se nadamo da će osigurati najbolji interes naše djece."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije