Pismo jednog roditelja iz Sarajeva: Da li iko razmišlja kako štrajkovi nastavnika utječu na djecu?

6
Radiosarajevo.ba
Pismo jednog roditelja iz Sarajeva: Da li iko razmišlja kako štrajkovi nastavnika utječu na djecu?
Foto: Općina Novo Sarajevo / Učenici na času

Nakon vijesti o novom štrajku nastavnika u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo redakciji portala Radiosarajevo.ba obratio se A. H. (ime i prezime poznati redakciji), otac prvačića koji je ogorčen da se u "tradicionalnom odmjeravanju snaga" između Sindikata i Ministarstva najmanje misli o djeci.

"Ne znam kako drugačije reagovati, pa mi jedino pada na pamet na ovaj način, da pokušamo bar malo skrenuti pažnju, iskazati ogromno nezadovoljstvo sa dešavanjima vezanim za konstantne štrajkove u prosvjeti, i sada već tradicionalno odmjeravanje snaga (da ne kažem nešto prostije) između Sindikata i Ministarstva. A sve preko leđa onih koji bi trebali kao u centru pozornosti – djece, pa onda preko leđa njihovih roditelja", poručio je otac.

Roditelj koji je želio ostati anoniman je pojasnio da je otac od ove godine prvačića u jednoj sarajevskoj školi, na području općine Novo Sarajevo.

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

"Do sada sam ove vijesti iskreno pratio onako usput, ali me od ove godine prvi put dotiču direktno. Pa je malo i nevjerovatno, da osim negodovanja po raznim viber grupama, neke velike reakcije roditelja i nema. Bude tu i stav predstavnika vijeća roditelja istini za volju, ali mahom nadglasan suprostavljanim stranama, koje potpomognute političkim stankama i suprostavljenim politikama, da se ne lažemo, prave takav ambijent i dobijaju medijski prostor tako da se stav roditelja faktički i ne čuje, ne prenosi. Pri tome jasno zanemarujći one koji ujedno trpe i najveću štetu u svemu. Pa se onda čudimo na kraju krajeva kakva nam je omladina, šta nam se sve to po gradu dešava, a čemu smo svi svjedoci u posljednje vrijeme. Gospodo pogledajte se prvo u ogledalo malo", istakao je roditelj.

Naglasio je da ovaj štrajk posebno veliku štetu nanosi prvačićima.

Počinje štrajk u osnovnim školama KS: Trajat će do kraja školske godine

Počinje štrajk u osnovnim školama KS: Trajat će do kraja školske godine

"Neko je donio plan i program, da djeca u prvom razredu imaju 3 časa dnevno. Ne ulazeći, niti problematizujući to, takvo je činjenično stanje. E sada, po drugi put u relativno kratkom roku, dolazi do problema i sa ova 3 časa dnevno. Pa dobijamo obavijest da djeca ne dolaze na dva već samo na 1 čas dnevno?! Da li možete zamisliti šta djeca od 6 ili 7 godina starosti, u prvom razredu, mogu uopšte uraditi i naučiti na jedan čas od 45 minuta dnevno?! I to tri dana. Da li iko provjeri kakve to posljedice ostavlja na njih već na samom početku? Da li je to ta briga za našu djecu, a na šta se poziva prilikom traženja podrške i razumijevanja od strane roditelja? Da li ima smisla i potrebe pisati da se i igraonica plaća na bazi 60 minuta, dakle više nego što će djeca provesti u školi?!", upitao je otac.

Roditelj je upitao da li iko iz Sindikata i iz Ministarstva pomisli kako je roditeljima ove djece te kako oni trebaju organizovati odvođenje i dovođenje djece u i iz škole.

"Treba li postavljati vijesti iz crne hronike, podsjećati da imamo vanredne skupštine KS po pitanju sigurnosti u gradu, da bi nekom pojasnili da objektivno djeca ovog uzrasta ne mogu ići sama u školu. Da li onda treba da svi rizikujemo svoje poslove, da se ugrožava čitav jedan sistem, kako bi se eto Sindikat obračunao sa Ministartvom i obratno? Ko će zastupati naše interese da dobijemo opravdane izlaze ili kako već?", poručio je roditelj.

U pismu je pozvao nadležne da razmisle i koriste druge načine pregovora i traženja svojih prava koji neće štetiti djeci te da se prema ovom pitanju napokon postave odgovorno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije