KS / Stari Grad i Novo Sarajevo uvode posebne režime rada zbog COVID-19

13. 03. 2020. u 13:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10


Zbog opasnosti od širenja novog soja koronavirusa, a u cilju preventivnog djelovanja i realizacije mjera utvrđenih odlukom Kriznog štaba Federacije BiH, te preporuka Općinskog štaba Civilne zaštite, službe Općine Novo Sarajevo od ponedjeljka, 16. marta ove godine radit će po posebnom režimu sve dok traje opasnost od širenja novog soja  koronavirusa, a najmanje petnaest narednih dana.

S tim u vezi, već je izvršena dezinfekcija zgrade Općine Novo Sarajevo, a svim uposlenicima i strankama od ponedjeljka, 16. marta na ulazu u zgradu Općine bit će izmjerena tjelesna temperatura bezkontaktnim toplomjerom, te izvršena dezinfekcija ruku.

Šalter sala će raditi po ustaljenom radnom vremenu do 17:30 sati, ali po posebnom režimu i u smanjenim kapacitetima.

Po jedan službenik radit će na prijemu podnesaka i u matičnom uredu, dok će dva službenika raditi na ovjeri dokumenata. Ulaz u šalter salu će biti omogućen u manjim grupama od po troje do četvoro stranaka, kojima će također na ulazu biti mjerena tjelesna temperatura i biti dezinfikovane ruke.

Sva rješenja i uvjerenja općinskih službi u narednih petnaest dana će biti otpremljena strankama putem pošte, osim rješenja Službe za privredu, budžet i finansije – odobrenja za rad, koja stranke moraju preuzeti lično.

Predmetna rješenja moći će se preuzeti u posebnoj prostoriji u prizemlju zgrade općine, svakim radnim danom od 12:00 do 13:00 sati.

Službenici Općine će cijeniti hitnost postupanja u pojedinim predmetima, te iznimno pozivati stranku, a prijem istih će biti organizovan u posebnim prostorijama.

Svi službenici u kontaktu sa strankama dužni su nositi zaštitne maske, te redovno dezinfikovati ruke sredstvima za dezinfekciju.

Svi javni događaji na području općine su otkazani, a rad centara za zdravo starenje su obustavljeni do daljnjeg radi preventivne zaštite osoba treće životne dobi.

Aktivnosti u Dječijoj kući i Međunarodnom centru za djecu i omladinu su reducirane, dok se sve manifestacije i treninzi u Sportskoj dvorani „Novo Sarajevo“ otkazuju.

Općina Stari Grad

Reagovali su i iz Općine Stari Grad u skladu sa preporukama Krizng štaba i sprječavanja širenja zaraze.

Privremene mjere stupile su na snagu početkom ove sedmice kada je kretanje
građana/stranaka ograničeno samo na prostor Šalter sale. Kako bi se djelovalo preventivno i ograničila mogućnost širenja zaraze, od danas se rad Šalter sale skraćuje od 07,30 do 16,00 sati.

Iz Općine apeluju na građane da dolaze samo u hitnim i neodložnim situacijama, jer će se ograničiti broj stranaka koje mogu istovremeno boraviti u šalter sali.

Na ulazu u salu postavljen je sto sa dezinfikacionim sredstvom i svima će prije ulaska biti naložena dezinfekcija ruku. Uposlenici u Šalter sali rade sa zaštitnim maskama i rukavicama.

"Upozoravaju se građani, kao i uposlenici Općine Stari Grad Sarajevo, da ne dolaze u prostorije Općine ukoliko imaju povišenu temperaturu, kašlju ili ukazuju na neke druge simptome koji mogu biti u vezi sa novog soja  koronavirusom", poručili su iz Općine.

Podsjećamo, u cilju sprečavanja širenja virusa, građanima/strankama nije dozvoljeno kretanje unutar zgrade Općine Stari Grad. Sve usluge ostvaruju se u Šalter sali, gdje su službe koje rade sa strankama rasporedile svoje uposlenike

Općina Stari Grad tokom trajanja privremene mjere neće dozvoliti vjenčanja parova u većim grupama. Vjenčanja će budući parovi do daljnjeg moći zakazivati samo u prisustvu svjedoka i matičara. Ova mjera se odnosi na vjenčanja koja se održavaju u Sali za vjenčanja Općine Stari Grad.

Također, do daljnjeg se neće moći ugovoriti izlazak matičara Općine Stari Grad u hotele,restorane ili druge lokacije gdje su planirane svadbe i okupljanje većeg broja ljudi.

S obzirom da je u Šalter sali prethodnih dana zabilježen veći broj zahtjeva stranaka koje su potraživale određenu dokumentaciju kako bi aplicirali na javne pozive, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić poziva sve nadležne institucije koje su raspisale određene javne pozive da produže rokove. Kako ne bi došlo do stvaranja gužvi u Šalter sali od strane građana koji budu željeli ovjeriti dokumente i prijaviti se na pozive, potrebno je produžiti rokove tekućih
poziva i oglasa imajući u vidu novonastalu situaciju.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA