Šta će se liječiti u domovima zdravlja, a šta u Općoj bolnici i UKCS-u?

Radiosarajevo.ba
Šta će se liječiti u domovima zdravlja, a šta u Općoj bolnici i UKCS-u?
Skupština Kantona Sarajevo utvrdila je i u javnu raspravu uputila Nacrt odluke o usvajanju Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti u Kantonu Sarajevo.

Plan restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo koji je na prijedlog Ministarstva za zdravstvo Kantona Sarajevo utvrdila Vlada Kantona podržali su na jučerašnjoj sjednici zastupnici Skupštine KS-a u formi nacrta, te je zatraženo da u narednih 30 dana bude provedena javna rasprava u stručnim ustanovama i institucijama.

Ponuđeni Plan je, kako je naglasio predlagač, nastao nakon široke analize stanja u svim zdravstvenim ustanovama u svrhu unapređenja zdravstvene zaštite, podizanja kvaliteta usluga, ukidanja dugih listi čekanja, kao i racionalnijem korištenju raspoloživih kadrova, opreme i prostora u zdravstvenim ustanovama.

Plan predstavlja i usklađivanje rada svih ustanova sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH, te razgraničavanje primarnih djelatnosti svih ustanova kada su u pitanju nivoi zdravstvene zaštite.

Primarna zdravstvena zaštita obavljala bi se isključivo u okviru domova zdravlja, specijalističko-konsultativna zaštita bi u najvećoj mjeri bila smještena u Općoj bolnici prim. dr. Abdulah Nakaš, a usluge tercijarne zdravstvene zaštite pružao bi isključivo Klinički centar.

Odluka tretira i statusne promjene nekih zdravstvenih ustanova koje rade zdravstveno zbrinjavanje pojedinih kategorija stanovništva u smislu da svaki nivo zdravstvene zaštite iz tih ustanova bude pripojen ustanovama kojima je to primarna djelatnost.

Prema ovom PLANU  predviđeno je i drukčije finansiranje zdravstvenih ustanova, a koje bi bilo isključivo u skladu s obimom i vrstom usluga koje ustanova pruža, i što će biti obuhvaćeno godišnjim Programom zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo.

Kako ova Odluka i Plan podrazumijevaju reformske poteze i akte koji ih prate, te se tako tiču oblasti koja, kako je danas naglašeno, traži suštinske i korjenite promjene, zastupnici su podržali potrebu i pravac u ovoj reformi. Istovremeno su naglasili potrebu da se kroz raspravu možda dođe i do boljih rješenja, za što će trebati glas šire javnosti, s čim se složila i Vlada Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije