Osigurana sredstva za poboljšanje obrazovanja

Radiosarajevo.ba
Osigurana sredstva za poboljšanje obrazovanja
Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za poboljšanje nastavnog procesa, uslova rada i boravka u školama koje se nalaze na njenom području.

Ova lokalna zajednica je nakon prošlogodišnjeg uspjeha u radu sekcija u osnovnim školama, te velike zainteresovanosti učenika za učešće u ovakvom vidu aktivnosti koja podstiče njihovu kreativnost i ove godine iz svog budžeta izdvojila 52.135 KM za tu namjenu.

Imajući u vidu značaj društvene, kulturne, javne i sportske djelatnosti škola koje se odvijaju kroz aktivnosti sekcija i klubova, ova lokalna zajednica, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem već godinama unazad pokazuje da prepoznaje važnost ulaganja u obrazovanje.

Od navedenog iznosa za opremanje biblioteka koje će olakšati rad bibliotečkih sekcija izdvojeno je 10.000 KM, a u cilju promocije sportskih sekcija (odbojkaška i nogometna) za organizaciju i realizaciju takmičenja i nabavku medalja za tri prvoplasirane ekipe obezbijeđeno je 10.100 KM.

Za nabavku bicikala za jedanaest redovnih škola, te Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Općina Centar je iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 9.600 KM, a s ciljem provođenja priprema saobraćajne sekcije za takmičenje, te izvođenja nastave iz predmeta tjelesni i zdravstveni odgoj.

Kulturno-umjetnička stvaralaštva, u okviru kojih se prezentuje rad sekcija iz oblasti kulture, organizovat će se zahvaljujući novčanom iznosom od 4.021,73 KM, namijenjenim za nabavku neophodnih materijala za rad.

S ciljem podizanja ekološke svijesti i aktivnog uključivanja što većeg broja mladih u zaštitu i očuvanje životnog okoliša, Općina Centar je i u 2016. godini izdvojila 15.000 KM za podršku radu i projektima ekoloških sekcija.

Finansijska sredstva u iznosu od 3.413,43 KM iskoristit će se za pomoć i podršku radu mladih fizičara, matematičke, geografske, informatičke sekcije, te za Civitas/Projekt građanin.

Na ovaj način Općina Centar će olakšati realizaciju vannastavnih aktivnosti, kroz koje učenici osnovnih škola prepoznaju i razvijaju svoja interesovanja i talente.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije