Modernizacija vertikalnog transporta na Ski-centru Bjelašnica - Igman

Radiosarajevo.ba
Modernizacija vertikalnog transporta na Ski-centru Bjelašnica - Igman
/ Bjelašnica
Pripremne aktivnosti modernizacije kapaciteta vertikalnog transporta na Ski-centru Bjelašnica - Igman su u toku.

Ove aktivnosti na pripremi terena za početak građevinske sezone obuhvataju zemljane radove na kojima se svakodnevno intenzivno radi.

Projekt "Projektovanje i izgradnja vertikalnog transporta sa sistemom vještačkog osnježavanja na Bjelašnici" realiziraju tri kompanije zajedničkim konzorcijem.

Radovi su započeli u oktobru s predviđenim rokom završetka u julu naredne godine. Nakon završetka predstojeće ski-sezone, u proljeće 2017. započet će građevinska sezona koja obuhvata demontažu postojećih objekata, kao i drugih kapaciteta vertikalnog transporta, kako bi započele aktivnosti na pripremi trase šesterosjedne žičare i postavke konstrukcije nosećih stubova, kao i polazne i okretne stanice.

Modernizacija vertikalnog transporta, osim postavke šesterosjedne žičare, obuhvata postavku četverosjedne žičare od međusanice do samog vrha Bjelašnice. Aktivnosti koje će biti obuhvaćene radnom dinamikom građevinske sezone uključuju demontažu postojećih kapaciteta ski-lifta Kotlovi, prilagođavanje trase za postavku nosećih stubova te pripremu terena za postavku polazne i okretne stanice.

Postojeći kapaciteti sistema vještačkog osnježavanja u zimskoj turističkoj ski-sezoni 2017./2018. godine bit će znatno povećani mogućnošću vještačkog osnježavanja većih kapaciteta spust staze i staze Donja Kolijevka, saopćeno je iz KJKP ZOI'84 Olimpijski centar Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije