Općina Centar uvodi videonadzor u osnovnim i srednjim školama

Radiosarajevo.ba
Općina Centar uvodi videonadzor u osnovnim i srednjim školama
Općina Centar Sarajevo nastavlja s dugogodišnjom tradicijom ulaganja u poboljšanje nastavnog procesa i uvjeta rada i boravka u školama koje se nalaze na njenom području, iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem.

S obzirom na to da je sigurnost djece jedan od prioriteta ove lokalne zajednice, a u cilju sprečavanja maloljetničke delinkvencije, Općina Centar započela je realizaciju projekta uvođenja videonadzora u jedanaest škola na svom području. Za ovu namjenu iz budžeta za 2016. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 20.000 KM.

Potreba za videonadzorom pokazala se zbog pojava maloljetničke delinkvencije, nasilja u školi, uništavanja školske imovine i drugih neprimjerenih ponašanja učenika i trećih osoba, odnosno posjetitelja koji dolaze u školu.

Na ovaj način Općina Centar želi znatno povećati stepen sigurnosti i omogućiti prevenciju i sprečavanje eventualnih neželjenih posljedica. Realizacija projekta olakšat će rad profesorima i nastavnicima, a djeci i roditeljima omogućiti sigurnije uvjete boravka u školi.

Sredstva u iznosu od 20.0000 KM raspoređena su za sedam osnovnih i četiri srednje škole na području općine Centar.

Osnovnoj školi Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak dodijeljeno je 2.500 KM, školama Musa Ćazim Ćatić i Nafija Sarajlić po 2.000 KM, školama Hasan Kikić i Alija Nametak po 1.500 KM, Osnovnoj školi Safvet-beg Bašagić 1.000 KM, dok je za školu Hasan Kaimija izdvojeno 500 KM.

Kada su u pitanju srednje škole na području općine Centar, sredstva u iznosu od po 2.500 maraka dobile su Gimnazija Obala i Srednja medicinska škola Jezero, a po 2.000 maraka dobile su Druga gimnazija i Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije