Preimenovanja škola i ulica: OŠ Dobroševići postala OŠ Mustafa Busuladžić

Fena
Preimenovanja škola i ulica: OŠ Dobroševići postala OŠ Mustafa Busuladžić
/ OŠ Dobroševići (Mustafa Busuladžić)
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog odluke o izmjeni naziva Osnovne škole 'Dobroševići' na području općine Novi Grad u Javnu ustanovu Osnovna škola 'Mustafa Busuladžić'.

Nadležni organ dužan je u što kraćem roku izmijeniti naziv ove javne ustanove.

Zastupnici Naše stranke, SDP-a i Demokratske fronte napustili su sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo prije glasanja po tački dnevnog reda o imenovanju osnovne škole u Dobroševićima po Mustafi Busuladžiću.

"Riječ je o propagatoru fašizma koji je širio glavni nacistički mit pišući 1944. godine, u jeku genocida nad Jevrejima u Evropi, pa i na ovim prostorima, o Jevrejima kao špekulantima, prevarantima i izrabljivačima, koristeći jezik mržnje kao što je 'židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena i lihvarenja', te izražavajući zadovoljstvo što je 'Židova nestalo iz čaršije'. U isto vrijeme, veličao je Hitlerove ideje o novom svjetskom poretku propagirane u knjizi Mein Kampf", kazali su zastupnici SDP-a, DF-a i NS-a.

Zastupnici Skupštine usvojili su danas i Prijedlog promjene naziva ulice 'Fazilin sokak', na području općine Stari Grad, u 'Sedrenik sokak'. I ovaj naziv će nadležni organ izmijeniti u što skorijem periodu.

Usvajanjem ovih prijedloga završena je 21. sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije