Slijede li nove redukcije vode u Sarajevu?

Fena
Slijede li nove redukcije vode u Sarajevu?
KJKP Vodovod i kanalizacija / Ilustracija
Kantonalno javno komunalno poduzeće Vodovod i kanalizacija Sarajevo saopćilo je da vrši redovno, zakonski obavezno ispitivanje elektroenergetskih postrojenja (trafostanica), koje je najavljeno prethodnih dana.

Navode da do 22. decembra 2016. planiraju radove na trafostanicama, i to prema slijedećem redoslijedu: filter "Bosna" (12. decembra), rezervoar "Kobilja Glava" (13. decembra), izvorište "Sokolovići" (14. decembra), pumpna stanica "Alipašin Most" (15. decembra), pumpna stanica "Igman" (16. decembra), izvorište "Stup" (18. decembra), rezervoar "Bjelave" (19. decembra), pumpna stanica "Hrasno" (20. decembra), bunari na izvorištu "Bačevo" (21. decembra) i pumpna stanica "Centar" (22. decembra).

Tokom radova neće u svim slučajevima dolaziti do poremećaja vodosnabdijevanja, a gdje to bude neizbježno, potrošači će biti obaviješteni dan ranije.

Podsjećaju da je u nedjelju, 11. decembra 2016., ispitivanje vršeno na izvorištu "Bačevo" od 9 do 15 sati te da je tokom ispitivanja došlo do gašenja svih bunara i pumpnih stanica na glavnom Izvorištu za vodosnabdijevanje Sarajeva, a isporuka vode u većem dijelu grada bila je obustavljena.

U pojedinim dijelovima grada, uspostavljeno je vodosnabdijevanje do 15 sati, a za dio potrošača uspostavljano je vodosnabdijevanje u skladu s popunjavanjem vodovodne mreže. Nakon radova na trafostanici i uspostavljanja ponovnog napajanja električnom energijom izvorišta, startalo je uključenje bunara i pumpi sa Izvorišta "Bačevo" (više od 30 komada) i zbog preopterećenosti sistema, morali su postepeno paliti i uspostavljati vodosnabdijevanje prema pravcima rezervoara "Igman", "Alipašin most" i na kraju "Mojmilo"

Navode da, s obzirom na to da se s rezervoara "Mojmilo" snabdijeva najveće područje grada, a da su na tom potezu popravili i kvar na potisnom dijelu cjevovoda, on je posljedni bio u postupku paljenja i to je razlog što je negdje vodosnabdijevanje uspostavljeno ranije, a negdje kasnije.

Također, s obzirom na to da količine vode koje se osiguravaju s izvorišta nisu dovoljne za uredno vodosnabdijevanje cijelog gradskog sistema, već su potrebne dodatne količine vode iz rezervoara, svakodnevno (u noćnim satima) neophodno je akumulirati količine vode u rezervoare, što je za sada moguće vršiti samo uz noćno obaranje pritiska u vodovodnoj mreži.

Iz poduzeća "Vodovod i kanalizacija" ističu da konstantno rade na smanjenju područja koja su obuhvaćena noćnim obaranjem pritiska, što su uspostavili u centralnom dijelu grada. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije