Skupština KS-a odbila inicijativu o izmjeni naziva škole "Mustafa Busuladžić"

Radiosarajevo.ba
Skupština KS-a odbila inicijativu o izmjeni naziva škole "Mustafa Busuladžić"
/ OŠ Dobroševići (Mustafa Busuladžić)
Skupština Kantona Sarajevo odbila je danas usvojiti inicijativu da se na sljedećoj sjednici ovog tijela raspravi o promjeni odluke o imenovanju Osnovne škole "Mustafa Busuladžić", na prijedlog zastupnice Segmedine Srna-Bajramović.

Nakon glasanja u kojem su zastupnici s osam protiv i šest suzdržanih glasova, naspram 16 glasova Za, oborili ovu inicijativu, predsjednica Skupštine KS-a Ana Babić konstatirala je da inicijativa nije usvojena.

Pojedini zastupnici upozorili su ranije da je predsjednica Skupštine KS-a pokušala ovu inicijativu skloniti s dnevnog reda, iako svaki zastupnik ima pravo zahtjevati da se o njegovoj inicijativi izjasne i drugi zastupnici.

Posebno je istaknuto i kako je predsjedavajuća Babić bila suzdržana na ovu inicijativu o promjeni imena Osnovne škole "Mustafa Busuladžić", iako je ranije najavljivala drugačije mišljenje.

"Podsjećam, predsjedavajuća Babić teatralno je medijski najavljivala svoju podršku izmjeni naziva škole, a današnju je sjednicu provela u tvrdoglavoj borbi da ova tačka dnevnog reda ne bude razmatrana, da bi na kraju i javno oborila ovu inicijativu", reagirala je zastupnica Sabina Čudić.

Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj u oktobru 2016. godine prihvatila prijedlog da se osnovna škola u Dobroševićima nazove po Mustafi Busuladžiću, a prije glasanja sjednicu su napustili predstavnici opozicije koji se nisu slagali s ovim prijedlogom.

Kritičari ističu kako je Busuladžić bio istaknuti saradnik ustaških okupatorskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata, a njegovo se pisano mišljenje često poklapalo s ideologijom nacizma. Likvidiran je bez suđenja u Sarajevu 29. juna 1945. godine.

Također, priča je aktuelizirana nakon protestne note Izraela koja je upućena Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije