Sjećanje na sarajevskog heroja i Zlatnog ljiljana Zamu Dučića

Fena
Sjećanje na sarajevskog heroja i Zlatnog ljiljana Zamu Dučića
U znak sjećanja na komandanta Manevarskog bataljona iz sastava 101. mtbr Zamu Dučića, danas je na mezarju u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu proučena Fatiha i odata počast ovom sarajevskom heroju i dobitniku "Zlatnog ljiljana".

Kako je rečeno ovom prilikom, Dučić je dao veliki doprinos u odbrani grada, posebno Hrasno-brda, Mojmilo brda i Ozrenske ulice.

"Nije bio lokalni komandant, bio je pravi komandant Armije Bosne i Hercegovine, braneći mogućnost da agresor probije naše linije i našu teritoriju", kazao je Dučićev saborac Bahrudin Braco Fazlić.

Dučićeva supruga Merima kaže da na početku agresije kod Zame nije bilo dileme - da s puškom u ruci, sa svojim saborcima, ne dozvoli neprijatelju da zauzme šanac koji je napadan iz pravca škole MUP-a na Vracama i Ozrenske ulice.

"Zbog zalaganja u borbi i velikog povjerenja što ga je uživao kod boraca, Zamo biva postavljen na mjesto komandanta manevarskog bataljona", rekla je Merima Dučić.

Zamo je položio svoj mladi život na Jasenu 25. septembra 1994. godine, a ukopan je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije