Saradnja Sarajeva i Budimpešte: Bolji turizam, privreda, kultura i obrazovanje

Fena
Saradnja Sarajeva i Budimpešte: Bolji turizam, privreda, kultura i obrazovanje
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić nalazi se u zvaničnoj posjeti gradu Budimpešti na poziv prvog čovjeka mađarske prijestolnice Istvána Tarlósa.

Posjeta je dogovorena prilikom boravka gradonačelnika Budimpešte u Sarajevu u aprilu ove godine povodom Dana grada.

Tokom današnjeg susreta, gradonačelnici Komšić i Tarlós razgovarali su o potrebi konkretizovanja i intenziviranja međusobnih veza, što je rezultiralo potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Sarajeva i Budimpešte na svim područjima od interesa za građane ta dva grada.

Gradonačelnika su suglasni da je taj sporazum dobra osnova za izradu jednog programa koji će biti proveden kroz konkretne oblike saradnje u oblasti upravljanja javnim uslugama, turizma, privrede, kulture, te u obrazovanju kroz razmjenu studenata i profesora.

Komšić je predložio, a gradonačelnik Budimpešte prihvatio, da se u narednom periodu angažuju ekipe iz dva grada koje bi iskordinirale organizaciju promotivnih susreta pod nazivom "Dani Sarajeva u Budimpešti" i "Dani Budimpešte u Sarajevu", a sve u cilju intenziviranja daljnje saradnje.

Privrednici, turistički i i kulturni djelatnici iz Sarajeva i Budimpešte bi takvim manifestacijama bili u prilici da promoviraju sebe i nađu partnere na bazi zajedničkih interesa.

Gradonačelnik se zahvalio Vladi Mađarske i Gradu Budimpešti na doniranim sredstvima za obnovu sarajevske Vijećnice i pomoći BiH povodom velikih poplava u maju 2014. godine. 

Komšić se danas sastao i s ambasadorom BiH u Mađarskoj Aleksandrom Dragičevićem te naglasio da se potpisivanjem Sporazuma pruža veća mogućnost bh. gradovima da predstave svoje turističke, privredne, kulturne i druge potencijale ovoj prijateljskoj zemlji. Također je bilo riječi i o uspostavljanju direktne avionske linije između Sarajeva i Budimpešte, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.                  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije