Sjećanje na komandanta koji je poginuo spašavajući ranjenog saborca

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na komandanta koji je poginuo spašavajući ranjenog saborca
U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana općine Centar“, u nedjelju, 6. novembra, obilježena je 22. godišnjica od pogibije Esada Ese Bajramovića, načelnika štaba 105. motorizovane brigade.

Kod spomen-obilježja na Nišičkoj visoravni okupili su se saborci i članovi porodice, te predstavnik Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Općine Centar.

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, učenjem Fatihe i minutom šutnje prisutni su odali počast Esadu Bajramoviću, borcu Armije RBiH koji je spašavajući ranjenog saborca poginuo 7. novembra 1994. godine na Nišićkoj visoravni prilikom oslobađanja više okupiranih sela i zaseoka. U ime Općine Centar cvijeće je položio savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić.

Predsjednik Sekcije 105. motorizovane brigade Asim Smajlović govorio je o Esadu Bajramoviću i njegovom ratnom putu u redovima Armije RBiH, te naglasio da istinu o dešavanjima tokom proteklog oslobodilačkog rata treba stalno prenositi, posebno najmlađima koji su naša budućnost.

"Naš ratni komandant bio je čovjek koji je plijenio svojom dobrotom, požrtvovanošću i bio je osoba za kojom su ljudi išli u časnu borbu za svoju Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga svake godine na ovom mjestu odajemo dužnu počast ovom velikom čovjeku, dodao je Smajlović.

Savjetnik Resić kazao je da je Eso Bajramović bio čovjek kojeg su odlikovale najveće ljudske vrline.

"Danas smo se okupili ovdje, na mjestu pogibije legendarnog komandanata, Esada Ese Bajramovića, načelnika štaba 105. motorizovane brigade Armije RBiH, da odamo počast za sve ono što je uradio tokom odbrane naše domovine. Eso Bajramović spada u velike patriote koji su časno izgubili život u odbrani Bosne i Hercegovine, a mi to nikada ne smijemo zaboraviti. Svojom stručnošću i hrabrošću spasio je mnoge živote, a to je pokazao i prilikom oslobađanja Nišića", istaknuo je Resić.

Kako je kazao Enver Krluč, predsjednik JOB „Unija veterana općine Centar“, Eso Bajramović je bio veliki čovjek i patriota.

"Čast mi je bila boriti se uz njega. Mi ćemo prenositi na mlađe generacije istinu o ratu i o tome šta je taj veliki patriota uradio za Bosnu i Hercegovinu", naglasio je Krluč.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije