BiH danas bogatija za 5.491 diplomanta i magistranta

Fena
BiH danas bogatija za 5.491 diplomanta i magistranta
Bosna i Hercegovina danas je postala bogatija za 5.491 diplomanta i magistranta, za koje je rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj kazao da će biti eksponenti napretka bosanskohercegovačkog društva i ovog prestižnog univerziteta.

Škrijelj je na svečanoj promociji dodjele diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu, koja je održana danas u dvorani "Juan Antonio Samaranch" u Sarajevu, istakao da su njihove diplome znak istinske izvrsnosti u nauci i istraživanju te poticaj razvoju kritičke svijesti i razmišljanja, ali i poticaj za potpuno ostvarenje njihovih ličnosti.

Kako je rekao u obraćanju prisutnima, obrazovanje na fakultetskom nivou ne završava se dobijanjem diplome niti prestaje sa završetkom doktorskih studija već predstavlja moralnu obavezu, jer se samo kroz kontinuirano znanje može dati doprinos društvu znanja i cjelokupnom čovječanstvu.

"Očekujemo da ćete kao pojedinci voditi odgovorne živote i da ćete biti uzori narednim generacijama i prenositi im najviše vrijednosti", poručio je diplomantima i magistrantima rektor Univerziteta u Sarajevu.

Napomenuo je da BiH na svom putu ka Evropskoj uniji (EU) treba ispuniti značajan broj uvjeta te da je jedan od najznačajnijih razvoj ustanova iz oblasti viskog obrazovanja radi približavanja evropskom prostoru visokog obrazovanja i istraživanja.

Također, dodao je da u 21. vijeku nova očekivanja i zahtjevi evropskih univerziteta rapidno rastu te da se od njih očekuju da postanu jaki, autonomoni i inkluzivni i da pružaju obrazovanje koje se temelji na istraživanju.

U tom smislu, naglasio je, Univerzitet u Sarajevu nastavlja s izradom novih nastavnih planova i programa i izmjenama postojećih, imajući na umu jačanje viskog školstva kvalitetnim obrazovnim sadržajima.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da je BiH potrebna nova i hrabra generacija ljudi koja će zaobilaziti probleme i koristiti sve prilike i izazove te ih pretvarati u uspjehe bh. društva.

Konstatovao je da je BiH sada, 20 godina nakon završetka rata, trasirala novi put evroatlantskih integracija te da će naredni izazov biti unutrašnja borba s korupcijom, nepotizmom, stranačkim zapošljavanjem, kao i borba za kompetencije.

"Sigurno je da je nakon 20 godina vrijeme za određene smjene na svim scenama te da upravljanje procesima preuzimaju edukovani, obrazovani i hrabri ljudi", naglasio je premijer KS-a.

Istakao je da Vlada KS-a, koja je i osnivač Univerziteta u Sarajevu, podržava Univerzitet radi njegovog razvoja kao regionalnog centra kojim privlače strane studente, analizira tržište rada što je studentima najpotrebnije te ga prilagođava upisnim politikama Univerziteta, kako bi odabir profesija za studente rezultirao zapošljavanjem, a ne čekanjem na birou.

"Dajem vam čvrsto obećanje da ćemo istrajati i napredovati u svim ovim poljima", poručio je Konaković.

Na današnjoj svečanosti diplome su uručene svim svršenim studentima prvog i drugog ciklusa studija, a 166 najuspješnijih studenata dobilo je posebna priznanja Univerziteta - Zlatnu značku, Srebrnu značku i Povelju Univerziteta u Sarajevu.

Priznanje Zlatna značka dodjeljuje se studentima s ukupnom prosječnom ocjenom tokom 1. i 2. ciklusa studija iznad 9,5, Srebrnu značku dobijaju studenti s ukupnom prosječnom ocjenom tokom 1. i 2. ciklusa studija iznad 9, dok se Povelja Univerziteta u Sarajevu dodjeljuje najboljem studentu određenog fakulteta ili akademije čija je prosječna ocjena manja od 9, a veća od 8.

U 1. ciklusu studija, 35 diplomanata je odlikovano Zlatnom značkom, Srebrnom značkom odlikovano je 40 diplomanata, a Povelju Univerziteta u Sarajevu dobilo je sedam diplomanata.

Među studentima 2. ciklusa studija, 24 magistranta odlikovana su Zlatnom značkom, 44 Srebrnom značkom, a sedam studenata dobilo je Povelju Univerziteta u Sarajevu. Jedan student 7. stepena studija odlikovan je Srebrnom značkom, a u integriranom studijskom programu 1. i 2. ciklusa jedan student je odlikovan Zlatnom značkom, šest studenata Srebrnom, a Povelju Univerziteta u Sarajevu dobio je jedan student.

Najbolji magistrant Mirza Ibrahimović je, obraćajući se uime dobitnika posebnih priznanja te svih diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu, kazao da su ova akademska priznanja obavezujuća i da ne pripadaju samo njima.

"Ona pripadaju i našem društvu i stalni su podsjetnik na naše dužnosti i obaveze" istakao je.

Svojim kolegama je poručio da trebaju dovesti do promjena, nastaviti svoju edukaciju i postati neophodni i pokazati da su već dio sistema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije