Sarajevski Festival turizma: Servisiranje palačinki za obaranje rekorda

Radiosarajevo.ba
Sarajevski Festival turizma: Servisiranje palačinki za obaranje rekorda
Foto: KJP Skenderija / Sarajevski Festival turizma
KJP "Skenderija" i ove godine, od 24. do 26. oktobra, organizira 40. Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza.

Glavni cilj ove manifestacije je afirmacija domaće turističke ponude i prirodnih potencijala te predstavljanje turizma kao važne privredne grane Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je veoma zanimljiva turistička destinacija, zahvaljujući geografskom položaju, izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskom naslijeđu i pogodnim klimatskim uslovima.

Na press konferenciji koja će biti održana u petak 19. oktobra u Domu mladih - Skenderija s početkom u 11 sati će se obratiti:  Amer Kapo, direktor KJP "Skenderija", Meliha Fazlić, predstavnica Gradske uprave,  Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara BiH, Edis Duvnjak iz Udruženja barmena i Elvir Karalić, osnivač Udruženja Pomozi.ba.

Glavni cilj ove manifestacije je afirmacija domaće turističke ponude i prirodnih potencijala te predstavljanje turizma kao važne privredne grane Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je veoma zanimljiva turistička destinacija, zahvaljujući geografskom položaju, izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskom naslijeđu i pogodnim klimatskim uslovima.

Na ovogodišnjem Sarajevskom festivalu turizma, kao i prethodnih godina, predstavit će se i inostrani turistički i ugostiteljski radnici sa svojim ponudama.

Prezentacije strane i domaće turističke ponude, predavanja, promocije, modne revije, kulturno-umjetnički program dio su sadržaja koji će biti ponuđen turističkim radnicima i posjetiocima.

Tema ovogodišnje manifestacije je gastro turizam, a u organizaciju brojnih programskih sadržaja bit će uključeni i Udruženje kuhara u BiH i Udruženje barmena ICE Sarajevo. Cilj je na jednom mjestu okupiti profesionalce iz oblasti kulinarstva, kako iz BiH, tako i iz zemalja Balkanskog regiona i Evrope, zbog razmjene iskustava i unapređenja struke na globalnom nivou. Na ovom kulinarskom kupu će učešće na takmičenju pored individualnih takmičara imati i nacionalni timovi iz susjednih zemalja, ali i iz inostranstva, kao i regionalni, restoranski, hotelski i juniorski timovi koji nam dolaze iz 13 zemalja.

Iz programa izdvajamo:

- Obaranje Guinnessovog rekorda u serviranju 13.000 palačinki 26. oktobar – plato Skenderije. Sadašnji rekord od 12.716 palačinki oboren je u Moskvi u Rusiji 25. februara 2017. godine, a pravljenje palačinki trajalo je neprekidnih osam sati.

- Internacionalni kup kuhara i poslastičara te Internacionalni kup barmena, 24. i 25. oktobra u izložbenom prostoru dvorane "Mirza Delibašić"

- Oživljavanje starog jelovnika - prijem u Vijećnici (domaćin Grad Sarajevo)

U segmentu stručno-edukativnog programa, 25. oktobra u Domu mladih biće organizirana konferencija pod nazivom „Gastronomija i razvoj turističke destinacije. Učesnici konferencije su uvaženi profesori iz BiH i regiona, predstavnici institucija i uspješni turistički radnici.

Organizirajući Sarajevski festival turizma Centar „Skenderija“ je decenijama mjesto okupljanja turističkih radnika regiona, te na taj način i ove kao i prethodnih godina daje svoj doprinos razvoju turističke ponude Bosne i Hercegovine. 

Posjetioci će za vrijeme trajanja sajma imati priliku degustirati tradicionalna jela i pića.

Sarajevski festival turizma se održava uz pokroviteljstvo Gradske uprave Grada Sarajeva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije