Sarajevska općina prva u FBiH zaustavlja diskriminaciju "zaboravljene djece rata"

1
Sarajevska općina prva u FBiH zaustavlja diskriminaciju "zaboravljene djece rata"
Foto: Starigrad.ba / Općina Stari Grad

Svi obrasci i formulari službi u sastavu sarajevske Općine Stari Grad od ponedjeljka će biti prilagođeni na način da se od korisnika više neće zahtijevati ime oca, nego ime jednog roditelja, javlja Anadolu Agency (AA).

Odlučio je to općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić nakon sastanka s Ajnom Jusić, predsjednicom Udruženja "Zaboravljena djeca rata".

Ova organizacija bavi se društvenim i zakonskim priznavanjem djece koja su rođena kao posljedica ratnog silovanja i jedino su udruženje u svijetu koje ima ovakav pristup i bori se za vidljivost ove kategorije. Zbog diskriminacije koju prolaze djeca rođena zbog rata, ali i umanjivanja uloge majke u zakonodavnom sistemu BiH, ovo Udruženje je pokrenulo inicijativu "Ime jednog roditelja", te je uputilo svim lokalnim zajednicama u FBiH.

"Mi smo odlučili pokrenuti ovu inicijativu, jer ne postoje zakonske prepreke koje to osporavaju i samo je pitanje dobre volje. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je prvi koji se odazvao na ovo i, nadam se da će i ostali slijediti njegov primjer, jer ovo je zaista inicijativa koja isključivo ovisi o ljudskosti, poštovanju prema ovoj kategoriji i poštovanju našeg problem", kazala je predsjednica Udruženja Ajna Jusić i dodala da ova djeca već 25 godina žive s teretom administrativne diskriminacije.

Već tokom sastanka načelnik Hadžibajrić dao je nalog službama da krenu sa realizacijom inicijative "Ime jednog roditelja" te će Općina Stari Grad iz svih obrazaca, zahtjeva, molbi i drugog izbaciti rubriku "ime oca" i umjesto nje staviti "ime jednog roditelja".

"Nema nijednog razloga da ne prihvatimo ovu inicijativu, posebno što se radi o vrlo osjetljivoj kategoriji kojoj su na neki način uskraćena osnovna ljudska prava, pravo na izbor i privatnost. Mislim da naš primjer trebaju pratiti i druge institucije i da se treba izvršiti prilagođavanje obazaca na svim nivoima, kao i da je potrebna sistemska i veća podrška ovoj kategoriji", rekao je Hadžibajrić.

Sastanku je prisustvovala i Hana Sokolović, predsjednica Udruženja "Mreža aktivističkih promjena" (MAP) koje je pružilo podršku i analizu trenutnog stanja pri kreiranju inicijative "Ime jednog roditelja".

"Ovo je dio jednog šireg pokušaja da percepcija društva prema političarima ne bude definisana na način da su to neki nedodirljivi ljudi kojima je stalo samo do njihove pozicije, nego da su spremni i da saslušaju i implementiraju incijative aktivista i građana i građanki", izjavila je Sokolović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije