Sarajevska općina primjer transparentnosti u poslovanju

Radiosarajevo.ba
Sarajevska općina primjer transparentnosti u poslovanju
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Baščaršija

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, Općinu Stari Grad kao i općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, prepoznao je kao lidera u regiji u transparentnosti poslovanja i borbi protiv korupcije u javnoj službi.

Potvrdio je ovo Drago Kos, predsjedavajući radne grupe OECD-a (Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj) za borbu protiv korupcije u međunarodnim poslovnim transakcijama, saopćeno je iz press službe Općine Stari Grad.

U saopćenju se navodi kako je iz Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe stigao poziv općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću da učestvuje na Forumu općina koji se održava 19. juna u Odesi (Ukrajina) gdje će predstaviti rad ove lokalne zajednice. Konferenciji će prisustvovati visoke zvanice iz cijele Evrope, ali i ostatka svijeta.

"Posredstvom gospodina Drage Kosa Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Evrope predstavljen je način rada Općine Stari Grad koji je transparentan u svim segmentima. U više navrata dobijali smo potvrde toga. Prošle godine naša općina proglašena je najtransparentijom jedinicom lokalne samouprave u BiH gdje smo od 36 općina i gradova bili ubjedljivo najbolji. Ranijih godina Transparency International je također istraživao naš rad i bili smo rangirani iznad prosjeka ostalih općina", izjavio je Hadžibajrić.

Naglasio je da je transparentan rad ono na čemu insistira od svog dolaska u Općinu Stari Grad, te da su rezultati evidentni i bit će predstavljeni učesnicima Foruma u Odesi.

Transparency International je 2012. godine, u okviru projekta "Monitoring i zagovaranje za dobro upravljanje u bh. općinama", Općinu Stari Grad rangirao na 41. mjesto po transparentnosti jedinica lokalne samouprave u BiH. Tada je ocijenjeno da se rad Općinskog vijeća po transparentnosti nalazi na 103. mjestu, a rad lokalne administracije i načelnika na 9. mjestu, od ukupno 140 jedinica lokalne samouprave.

Samo tri godine poslije toga, Općina Stari Grad dobila je mnogo bolju ocjenu procjene sistema integriteta, na osnovu istraživanja koje je proveo Transparency International BiH, uz zaključak da postoji dobra osnova za još bolji razvoj i unapređenje. Stari Grad je tada ocijenjen iznad prosjeka koji je zauzelo devet preostalih općina u istraživanju.

Prošle godine urađena je analiza nivoa transparentnosti, otvorenosti i odgovornosti jedinica lokalne samouprave u BiH, od strane UG "Zašto ne" u saradnji sa regionalnom mrežom "ActionSEE".

Analiza je pokazala da je Općina Stari Grad Sarajevo najtransparentnija jedinica lokalne samouprave u ispitivanju otvorenosti uprave, u pogledu interakcije sa građanima i kada je u pitanju sloboda pristupa informacijama. U ispitivanju najvažnijeg principa transparentnosti, Općina Stari Grad imala je 75 posto zadovoljenih indikatora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije