Obilježena druga godišnjica uspješnoga rada Centra za promociju zdravlja

Radiosarajevo.ba
Obilježena druga godišnjica uspješnoga rada Centra za promociju zdravlja
Foto: Općina Stari Grad / Obilježeno dvije godine rada Centra za promociju zdravlja

Centar za promociju i unapređenje zdravlja Općine Stari Grad danas je prigodnim programom u At mejdanu proslavio drugu godišnjicu uspješnog rada. Skoro 600 korisnika, svakodnevne terapijske vježbe, fizikalne terapije, medicinsko savjetovalište, zdravstveni izleti, terapijsko vježbanje s predškolskom djecom rezultati su kojima se ne mogu pohvaliti ni mnogo veće institucije, a osmijeh na licu korisnika najbolje govori o kvaliteti usluga koje ovaj Centar pruža.

Centar je osnovala Općina Stari Grad prije dvije godine, te im opremila i ustupila prostorije u ulici Obala Kulina bana, a na godišnjem nivou izdvajaju se sredstva kojim Općina finansira programe za osobe treće životne dobi, ali i predškolski uzrast.

„Centar evo već drugu godinu bilježi odlične rezultate, a prednost ovog servisa je što bez ikakvih administrativnih prepreka nudi članstvo građanima cijelog Kantona Sarajevo i to je sjajno. Zbog velike zainteresovanosti građana, imamo namjeru pronaći još jedan prostor u Starom Gradu za ove namjene, iako već dvije godine sa Općinom Centar upravljamo jednim sličnim centrom, a to je Centar za zdravo starenje, koji također bilježi odlične rezultate,“ izjavio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Mahir Selmanović, predsjednik Udruženja „Generacija“ koje upravlja Centrom za promociju i unapređenje zdravlja, ističe da je njihov način rada jedinstven u cijelom regionu.

„Centar nudi programe i aktivnosti za sve generacijske skupine. Dnevno kroz aktivnosti našeg Centra prođe između 100 i 150 korisnika, a u naš rad smo uključili i tri vrtića, te smo mališanima predstavili pravilnu ishranu i vježbe. Također, sa Zavodom Mjedenica smo napravili poseban program pravilnog vježbanja za učenike iz te institucije, te njihove roditelje,“ ispričao je Selmanović. Dodao je da određeni programi koje Centar nudi, ponekad budu zamjena za ono što ne mogu dobiti u zvaničnim zdravstvenim institucijama, što korisnicima olakšava mnoge stvari. „Svi koji prođu naše programe i aktivnosti na potpuno drugačiji način počinju gledati na svoje zdravlje,“ kazao je Selmanović.

U At mejdanu danas je za sve zainteresovane građane postavljena dijabetološka ordinacija na točkovima u kojoj su mogli izmjeriti nivo šećera u krvi, dobiti savjete o dijabetesu i aparate za mjerenje šećera. Obilježavanje druge godišnjice svojim nastupom uveličali su članovi Hora Ruže, te polaznici Vrtića „Pčelica“ i Udruženja „Čarobna kućica“.

Posebno mjesta na današnjoj manifestaciji pripalo je najstarijoj korisnici Centra, devedesetogodišnjoj Fadili Džemidžić koja je dobila i prigodan poklon-paket zdravih proizvoda.

„Dolazim u Centar sa Grbavice svaki dan. Lijepo mi je družiti sa ostalim korisnicima i raditi razne vježbe. U Centru mi imamo sve, možemo popiti kafu i čaj, otići u šetnju ako je lijep dan. Živim sama, djeca su zaokupljena svojim životima, tako da meni Centar znači sve u životu jer nisam sama u svoja četiri zida,“ ispričala je Fadila.

Korisnici Centra za promociju i unapređenje zdravlja i danas su imali terapijske vježbe na otvorenom za osobe treće životne dobi, dok su djeca uživala u druženju sa maskotama, facepaintingu i promotivnim štandovima na kojima su dobijali balone i promotivne pakete zdravstvenih preparata i proizvoda.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije