Sarajevo dobija novih 25 uličnih kontejnera za odlaganje elektronskog otpada

Radiosarajevo.ba
Sarajevo dobija novih 25 uličnih kontejnera za odlaganje elektronskog otpada
Foto: ZEOS / Kontejneri za elektronski otpad

Novi ulični kontejneri za e-otpad bit će postavljen u petak u sarajevskoj ulici Zelenih beretki ispred Općine Stari Grad.

U ulozi prvog ovlaštenog operatera sistema za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u FBiH sutra će u 9:30 sati biti održana medijska promocija postavljanja nove infrastrukture za pravilno odlaganje e-otpada u Kantonu Sarajevo, sa ciljem informisanja javnosti o mogućnosti besplatnog korištenja i odlaganja ove vrste e-otpada.

Sarajlije i dalje nedovoljno recikliraju otpad: Reciklažno dvorište besplatno

Svrha kontejnera je pravilno odlaganje čime će se pozitivno utjecati na promjene navika i svijesti ljudi o očuvanju životne sredine.

„Odlučili smo da našim građanima stavimo na raspolaganje dvadeset i pet novih uličnih kontejnera za e-otpad, od kojih se tri postavljaju u Općini Stari Grad. Na ovaj način se građanima omogućava da vrše selektivno odlaganje i e-otpada u svome gradu. Kontejner je namijenjen za sakupljanje malih kućanskih aparata, kao što su fen, mikser, IT oprema, telefoni, brijači, pegle itd, kao i baterija, a koji su do sada većinom završavali u miješanom komunalnom otpadu i posljedično na deponijama. Kako bi spriječili navedeno pozivamo građane da koriste postavljena tri kontejnera u Općini Stari Grad, te da prate lokacije ostalih dvadeset i dva kontejnera, koji će biti postavljeni u narednim danima u Kantonu Sarajevo. Pravilno odlaganje sprječava zagađenje i gomilanje na deponijama, doprinosi očuvanju postojećih resursa, uštedi električne energije kao i otvaranju novih zelenih radnih mjesta u reciklažnim postrojenjima", rekao je Emil Šehić, direktor društva ZEOS eko-sistem d.o.o.

Opasan otpad - Gdje u Sarajevu (ne) smijete baciti stare sijalice, baterije...

Općina Stari Grad, odnosno Služba za investicije i komunalne poslove općine, je prva od općina Kantona Sarajevo koja je obezbijedila potrebnu saglasnost da se ovakvi kontejneri postave tako da početak ove dugoročne saradnje počinjemo kratkom medijskom konferencijom u ulici Zelenih beretki, iznad autobuskog stajališta, gdje će biti postavljen prvi ulični kontejner iz ovoga projekta.

Korisna informacija o postojanju ovih kontejnera i svih drugih informacija o važnosti pravilnog odlaganja, koja se prenese do naših građana je od neprocjenjive važnosti za realizaciju ovakvih projekata podizanja svijesti i sprečavanja daljnjeg zagađenja okoliša.

Na internet stranici društva ZEOS eko-sistem d.o.o. postoji karta svih lokacija gdje građani mogu pravilno odložiti svoj električni i elektronski otpad, odnosno stare aparate na reciklažu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije