Registar: Pročitajte šta od imovine imaju nosioci javnih funkcija u KS

N. Ka.
Registar: Pročitajte šta od imovine imaju nosioci javnih funkcija u KS
FOTO: Radiosarajevo.ba / Predstavljen Registar podataka o imovini nosioca javnih funkcija u KS

Predstavnici Vlade KS, OSCE i Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS predstavili su Registar podataka o imovini nosioca javnih funkcija u KS.

Bruce Berton, šef misije OSCE-a u BiH kazao je da su Kantonalna vlada i Ured partneri u ovoj važnoj misiji i najavio je da će nastaviti da daje podršku ovoj Vladi.

Edin Forto premijer Vlade KS kazao je da nije stvar u tome kakav se zakon ili proces donese, već kojim se putem dođe do niega.

„Ova Vlada zatekla je dva nacrta koja su stajala u proceduri jer je postojala skepsa kako ih sprovesti, onda se pojavila ministrica Brčić uzela i sprovela te zakone u djela i to je taj proces o kojem se govori. Značajno učešće javnosti je nešto što čini procese boljim. Ova Vlada radi na način da je ovo već stara vijest, mi smo jučer donijeli uredbu o javnim nabavkama i dobili smo jedan dokument koji je spreman za implementaciju. Svaka vlada koja radi na ovaj način može imati reformske iskorake. Ovo je sve uneseno u djelovanje šestorke i čestitam ministrici Brčić i zahvaljujem se ambasadoru Bertonu“, kazao je Forto.

Drahoslav Štefanek, šef Ureda Vijeća Evrope u BiH čestitao je vlastima u KS na donošenju ovakvih odluka i uvođenju ovakvih proces jer su ovo dobre smjernice za dalji rad.

„Iz mog ličnog iskustva smatram da je odlična stvar da javnost zna kako se troši novac poreskih obveznika i to je dobar način za rad. Ovo je obećavajuće i spremni smo da damo svu podršku vlastima“, kazao ke Štefanek.

Ministrica prvade i uprave KS Lejla Brčić zahvalila se svima na podršci i istaknula da kada su započeli sa ovom pričom nije bilo jednostavno ući u ovaj proces.

„Jednostavno kada smo ušli u ovu priču naišli smo na različite otpore. Javni interes mora biti ispred privatnog, je nešto što se mora stalno ponavljati i raditi na tome“, kazala je ministrica Brčić.

Smisao ovakvoh proces je da se natjeraju svi koji su na javnim funkcijama je da razmsile o svemu što rade, kazala je ministrica Brčić i dodala da se mora na taj način razmišljati.

Šef Ureda Erduan Kafedžić do uspostave ovog sistema došlo je tako što smo već dvije godine pokušavali da uspostave sistem, ali sve je bilo znatno slabije.

„Zahvaljući OSCE misiji u BiH imali smo priliku da upoznamo iskustva drugih na ovom polju. Ovo je isključivo proizvod Ureda, algoritmi, analitika i sve ostalo“, rekao je Kafedžić.

Putem ovog Registra, Ured je dobio jedan odličan alat za praćenje i prevenciju koruptivnog ponašanja u KS, istaknuo je Kafedžić i dodao da kada se uzmu obzir svi alati koje su kreirali moguće je pratiti i ustanoviti zloupotrebe.

"Platforma koju smo kreirali vrlo brzo je prilagodljiva na svaku promjenu zakona. Tako da imamo softver koji nam u potpunosti pomaže u radu. Putem ovog Registra se može vršiti pretraga po više segmenata. Dostavljeni broj imovinskih kartona je 823, može se vidjeti njihova pokretna imovina, nepokretna, pokloni i zaduženje izabranih dužnosnika", rekao je Kafedžić.

Registar podataka o imovini nosioca javnih funkcija u KS možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije