CIK: Naredne sedmice bit će otkrivena imovina političara, izbori 7. oktobra 2018.

Radiosarajevo.ba
CIK: Naredne sedmice bit će otkrivena imovina političara, izbori 7. oktobra 2018.
Prema trenutnim zakonskim rješenjima, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine Opći izbori u BiH bit će održani 7. oktobra 2018. godine, potvrdila je predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Ona je danas, nakon sastanka zvaničnika CIK-a s radnom grupom Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci saopćila i da će naredne sedmice biti objavljeni podaci o imovini kojom raspolažu izabrani zvaničnici u BiH.

Također, pojasnila je da i stranke moraju pokazati izvore iz kojih se finansiraju, te je podsjetila da su zbog sličnih prekršaja nedavno izrečene kazne za 18 političkih stranaka u BiH, u rasponu od 500 do 3.900 KM.

"Najveći prekršaji što stranke ne troše sredstva u skladu sa planom i programom", istaknula je ona i dodala da su za CIK puno veći prekršaji pet stranaka koje nisu dozvolile da se izvrši revizija pa su dobile zabranu kandidovanja i prijave za naredne izbore.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će nekada u budućnosti opći i lokalni izbori u BiH biti objedinjeni na isti datum, Hadžiabdić je kazala da je za takvo nešto potrebno izvesti ozbiljne zahvate u Ustavu i zakonima, koji bi trebali pratiti izmjenu procedura o trajanju mandata.

"Uz kompleksan izborni sistem, teško je isti dan provesti i opće i lokalne izbore, jer bi svaki birač u BiH tako dobio šest glasačkih listića", naglasila je Hadžiabdić.

Govoreći o sastanku s radnom grupom NSRS-a, predsjednica CIK-a je istaknula kako je na ovom sastanku bilo govora o eventualnim promjenama koje bi bilo potrebno izvršiti do 8. ili 9. maja naredne godine, kada je obavezan rok CIK-a BiH da raspiše Opće izbore u BiH.

"Razgovarano je o preispitivanju izbornih jedinica, koje je NSRS obavezna provesti prema Izbornom zakonu BiH, kako bi se izjednačile vrijednosti glasova birača po izbornim jedinicama i broja mandata koji se dodjeljuju. Mi smo utvrdili određene disproprijacije u pojedinim izbornim jedinicama i to je potrebno ispitati", zaključila je Hadžiabdić.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS je istaknuo je da će NSRS-a sagledati sve mogućnosti za i izvršiti promjene u vezi sa mandatima i izbornim jedinicama ukoliko za to bude potrebe, u saradnji sa CIK-om.

"Najveći nedostatak ovakve podjele mandata se dešava u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje je oštećena izborna jedinica 1", rekao je on.

Dodao je da su tema sastanka bile i nepravilnosti pri izbornom procesu, te rad lokalnih izbornih komisija i kako ih prevazići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije