Imovina vrijedna 9 miliona KM: Oduzeli hotel, benzinsku pumpu, dionice

A. D.
Imovina vrijedna 9 miliona KM: Oduzeli hotel, benzinsku pumpu, dionice
Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u posljednjem polugodištu zaprimila je 11 predmeta od čega sedam presuda i četiri rješenja o preuzimanju imovine.

Najnoviji slučaj oduzimanja imovine desio se upravo danas kad je Agenciji na upravljanje data kuća Vedada Arslanagića, sina Edina Arslanagića, bivšeg direktora Bosnalijeka, koja se nalazi u sarajevskoj ulici Hrgića.

Direktor ove agencije Kenan Kapo kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba da trenutno upravljaju imovinom vrijednom oko devet miliona KM. Radi se o oduzetim novčanim sredstvima, dionicama, nekretninama, hotelu, studentskom domu, benzinskoj pumpi, skupocjenom motornom vozilu, građevinskom materijalu i drugim stvarima.

"U Sarajevu smo postupili i po rješenju Kantonalnog suda po kojem je privremeno oduzet hotel Emiran, pripadajući studentski dom, te benzinska pumpa Umax. Ti objekti su nastavili da rade. Moj stav je bio da se ti ljudi koji su zatečeni ne otpuštaju, te da se ne primaju drugi mimo potreba. Prema rješenju Kantonalnog suda oduzet je i objekt Amoniq, koji smo sada izdali jednoj austrijskoj firmi koja plaća rentu. Novčana sredstva liježu na račun Agencije", kaže on.

Dodaje da postoje dvije vrste oduzimanja imovine. To je blokiranje imovine u registrima, naprimjer u zemljišno-knjižnim uredima ili u registru za vozila. Ta se imovina blokira u smislu da je vlasnik ne može prodavati, prenijeti prava na druge osobe. To je mjera zabrana raspolaganja upravljanja imovine do konačne odluke sudova, kaže Kapo.

Ističe da ukupno ima oko 30 predmeta u FBIH, kada je riječ o blokiranoj imovini stečenom krivičnim djelima. Imovina se kaže oduzima na godinu dana, a sudovi će donijeti rješenja o tome da li je bolje da ta imovine bude dalje blokirana ili će se oduzimati i davati na upravljanje Agenciji.

"Imamo i nekoliko pravosnažnih presuda, a radi se o dionicama u predmetu Bosnalijek te u jednom predmetu u Tuzli gdje je riječ o građevinskom materijalu i mašinama. To je trajno oduzeta imovina presudama kantonalnih sudova u Tuzli i u Sarajevu", kaže Kapo.

Ističe da je Agencija putem javni nadmetanja počela s prodajom imovine, dodajući da joj ostaju modaliteti po kojima, imovinu može poklanjati u društvene ili humanitarne svrhe.

"Dosta je je postupaka u toku. Bit će još više privremeno oduzete imovine. Treba proći i po nekoliko godina da to budu konačne presude odnosno da imovina bude trajno oduzeta. Ali raduje nas da se ovaj zakon primjenjuje u velikom obimu. Mi imamo svakodnevne kontakte sa sudovima i tužilaštvima. Veoma dobru saradnju imamo s Tužilaštvom KS-a", navodi Kapo.

Dodaje da su kroz projekt Vlade Velike Britanije radili edukaciju sudija tužilaca, policajaca, pravobranilaca, službenika Porezne uprave te svih onih koji se dotiče Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije