Porasla naplata parkinga, blokiranje vozila utječe na vozače

E. H.
Porasla naplata parkinga, blokiranje vozila utječe na vozače
Prema Uredbi o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Kantonu Sarajevo, gotovo godinu dana zaposlenici KJKP Rad blokiraju vozila svim korisnicima javnih parkinga koji svoj automobil ne parkiraju u skladu s propisima..

Provođenje ove Uredbe dovelo je do poboljšanja kada je riječ o sistemu naplate parkiranja u Kantonu Sarajevo te je, barem prema tvrdnjama iz Rada, pozitivno utjecala na vozače u KS-u.

Riječ je o Uredbi za sankcioniranje korisnika koji ne izvršavaju plaćanje parkinga, koji ne istaknu parking-kartu na vjetrobranskom staklu u roku od deset minuta, koriste parking-karte koje ne odgovaraju zoni parkiranja ili prekorače dozvoljeno vrijeme parkiranja ukoliko koriste povlaštenu kartu.

"Ukupno do danas, zbog prekršaja Uredbe o parkiranju blokirano je 461 vozilo, od čega 437 u prvoj polovini ove godine, a za potrebe postavljanja blokade točkova angažirana je ekipa koja obavlja ove poslove na terenu. Redari koji vrše kontrolu parkinga obavještavaju ovu ekipu, koja izlazi na teren i postavlja jednu od 20 blokada, koliko posjeduju ekipe KJKP Rad", kazao je za Radiosarajevo.ba Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

Zbog ovakve kazne, sve više vozača odlučuje plaćati parkiranje jer ako to ne urade, dovode se u opasnost da im vozilo bude blokirano i da zbog toga moraju višestruko platiti vrijeme provedeno na parkingu.

"Činjenica je da se poboljšao stepen naplate parking usluga jer su se mnogo smanjile zloupotrebe. Postavljanje blokada na točkove je doneseno kao predmjera kako se ne bi aktivirala Pauk služba. KJKP Rad Sarajevo raspolaže sa 2.105 parking-mjesta na području KS-a za koje ima odgovarajuća odobrenja za korištenje koja su izdata od Ministarstva za saobraćaj. Bitno je istaći da se blokiranje točkova vrši samo na parkinzima koji nisu regulirani automatskom naplatom (nemaju instaliranu rampu) i ukoliko ispune jedan od uvjeta navedenih u Članu. 27, Uredbe 25/16, a nakon opomene, tek tada se pristupa postavljanju blokada na točkove", zaključio je Ramić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije