Novi udar na džepove Sarajlija: Parking skuplji od 1. aprila

E.B.
Novi udar na džepove Sarajlija: Parking skuplji od 1. aprila
Iako je polovinom februara donesena odluka na osnovu koje se tvrdilo da cijena garažnih mjesta neće poskupjeti na Dobrinji, Saraj-Polju i Ciglanama, građani Kantona Sarajevo će ipak od 1. aprila ove godine parking-mjesta plaćati za oko 20 posto više.

Naime, početkom ove sedmice na ulazima pomenutih garaža pojavilo se obavještenje za korisnike u kojem su saznali da će iz džepa svakog mjeseca morati izdvajati dodatnih 15 maraka.

Cijene će od početka narednog mjeseca u garaži na Ciglanama biti 95 umjesto dosadašnjih 80, odnosno 90 umjesto 75 maraka. U garažama na Dobrinji i Saraj-Polju cijena se povećava sa dosadašnjih 60 na 75 za natkriveni dio i za otvoreni dio garaže sa 40 na 50 KM, rekao je za Radiosarajevo.ba Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

“Ovaj prijedlog je donijelo Ministarstvo za saobraćaj KS-a, Vlada KS-a izglasala, a mi provodimo odluku. Bilo je negodovanja građana, ali mi smo dužni kao kantonalno javno komunalno poduzeće da provodimo na terenu ono što izglasa vlada”.

Ramić navodi kako je ipak na sastanku održanom 16. februara ove godine izglasan prijedlog da se cijene garažnih mjesta u pomenutim naseljima mijenjaju.

“To je izašlo u službenim novinama Kantona Sarajevo 8/17 na strani 10 I u članu 10 se govori upravo o ovim cijenama. Moramo naglasiti da se 40 posto bruto prihoda od tih garaža uplaćuje u budžet KS-a i od ukupnog iznosa plaća se PDV dok ostatak od 49 posto naše poduzeće koristi za održavanje, plaćanje režija, promjenu sijalica, dadžbine državi, plaće čuvara… od tih sredstava nije moguće osigurati kapitalna ulaganja za sanaciju garaža ili povećanja kapaciteta”, navodi Ramić.

Prema reakcijama građana koji parkiraju svoja vozila u ovim garažama, ako budu plaćali veći iznos, insistirat će se na obnovi ovog prostora koji je u, kako kažu, katastrofalnom stanju.

A iz KJKP Rad napominju kako korisnik nakon što izabere mjesto koje će plaćati potpisuje ugovor gdje prihvata uvjete u kojima se nalazi njegovo vozilo.

Kapacitet javnih garaža koje se nalaze na 12 lokacija (Dobrinja, Ciglane, Saraj-Polje) je 2.300 natkrivenih garažnih mjesta i 1.600 garažnih mjesta na otvorenom - etažnom dijelu garaža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije