Vozila sve više, parkinga sve manje: Gdje i za koliko parkirati u Sarajevu?

Hajrija Avdić
Vozila sve više, parkinga sve manje: Gdje i za koliko parkirati u Sarajevu?
Na ulicama Sarajeva svakim danom je sve više automobila, a samim tim sve manje parking-mjesta. Nervozni vozači kruže gradskim ulicama, često uzalud, tražeći parking-prostor...

Pitali smo Kantonalno javno komunalno poduzeće RAD koji je kapacitet parking-mjesta u njihovoj nadležnosti?

"Kapacitet parking-mjesta u I i II zoni iznosi 2.111 mjesta, od čega su 72 mjesta predviđena za invalide. U I zoni imamo 1-330 parking-mjesta, a u II zoni 781 parking mjesta", kažu za Radiosarajevo.ba iz KJKP RAD.

"Bitno je napomenuti da su gotovo svi parkinzi koji su pod nadležnosti KJKP RAD u 2015. godini uređeni, postavljene su rampe, videonadzor i produženo je radno vrijeme koje sada iznosi 24 sata na parkinzima s rampom, dok je na parkinzima uz saobraćajnice radno vrijeme od 7:00 do 20:00 sata. Osim postavljanja videonadzora i rampi, urađena je i horizontalna signalizacija svih parkinga kako si se jasno označio prostor gdje će korisnici usluga parkirati", ističu iz poduzeća.

Kapacitet javnih garaža koje se nalaze na 12 lokacija (Dobrinja, Ciglane, Saraj-Polje) je 2.300 natkrivenih garažnih mjesta i 1.600 garažnih mjesta na otvorenom - etažnom dijelu garaža.

No, javna garaža nije namijenjena samo i isključivo za stanare, tako da svako može podnijeti zahtjev za parking-mjesto u javnoj garaži ako ima slobodnih kapaciteta.

"Bitno je naglasiti da se svakom korisniku prije potpisivanja ugovora pokaže parking-mjesto, a zatim po pristanku korisnika potpisuje se ugovor za korištenje. Prije 20 dana Kantonalna komunalna inspekcija obavila je pregled svih 12 lokacija i konstatirala da nema otpada, a svaki mjesec pomenuta inspekcija dolazi u obilazak javnih garaža", govore nam iz poduzeća RAD.

Cijena zakupa parking-mjesta u javnim garažama na Dobrinji i Saraj-Polju iznosi za prizemni dio 60 KM, dok je za etažni dio (na otvorenom) 40 KM mjesečno.

Cijena zakupa parking-mjesta u javnim garažama na Ciglanama iznosi 90 KM za natkriveni dio i za etažni dio (na otvorenom) 80 KM mjesečno.

Popunjenost etažnog dijela u javnim garažama u Saraj-Polju je 58 posto, Dobrinji 13 posto i Ciglanama 86 posto, dok u prizemnom dijelu popunjenost kapaciteta u Saraj-Polju 99 posto, Dobrinji 86 posto i Ciglanama 94 posto.

"Naglašavamo da sredstva koja se prihoduju od pomenutih zakupnina bivaju dovoljna kako bi se pokrili troškovi za vodu, struju, plaće radnika i održavanje čistoće. Ulaganje u javne garaže koristi se za tekuće održavanje, dok novca za druga kapitalna ulaganja nema", ističu iz KJKP RAD.

Ako postoji objektivna mogućnost i potreba za parkingom, tada nadležni iz KJKP RAD pokreću inicijativu i podnose zahtjev nadležnom ministarstvu koje u konačnici izdaje upotrebnu dozvolu ili rješenje za korištenje u svrhu parkinga.

"Takav slučaj je s uličnim parkinzima u ulicama Stjepana Tomića i Marcela Šnajdera, koji su svrstani u II zonu parkiranja. RAD nema u planu izgradnju podzemnih garaža, bilo je nekoliko inicijativa privatnih lica za izgradnju istih, međutim projekt izgradnje podzemnih garaža zaustavljen je zbog imovinsko-pravnih odnosa.

Postoje inicijative građana u naseljima u kojima se nalaze javne garaže da se ti kapaciteti prošire, ali to sve ostaje bez konkretnih poteza - kako građana tako i nadležnih općina", zaključuju za Radiosarajevo.ba iz KJKP RAD.

PAUK kupi jedino po nalogu MUP-a KS-a

KJKP RAD je odgovoran za vozilo koje se nalazi unutar javnih garaža ako se desi da veći predmet padne na vozilo i ošteti ga, tada dolazi policija, pravi zapisnik, korisnik od svoje osiguravajuće kuće naplaćuje odštetu, a osiguranje od poduzeća RAD.

"Odgovorni smo za sprečavanje otuđivanja vozila, ali nismo odgovorni za slučajeve kada drugo vozilo s parkinga načini štetu. Kada je u pitanju sankcioniranje nepropisno parkiranih vozila, tada djeluje služba PAUK, ali mora se odmah naglasiti da KJKP RAD uklanja nepropisno parkirana vozila JEDINO I ISKLJUČIVO PO NALOGU MUP-a KS. Kada MUP KS-a izda nalog za uklanjanje nepropisno parkiranog vozila, tada služba PAUK izlazi na teren i postupa po nalogu i nepropisno parkirano vozilo uklanja sa saobraćajnice, trotoara ili zelene površine uz obaveznu fotodokumentaciju", kažu iz KJKP RAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije