Radićeva ulica bit će mali kvart kulture

Radiosarajevo.ba
Radićeva ulica bit će mali kvart kulture
Festival ulične umjetnosti (FUU) je manifestacija koja će drugu godinu zaredom biti održana u Sarajevu od 22. do 24. jula 2016. godine.

Prošle godine Festival se održavao na području četiri sarajevske općine, a ove godine je fokusiran na općinu Centar gdje će u centru zbivanja biti Radićeva kao ulica od posebnog značaja.

Centralna tema ovogodišnjeg festivala, koji se održava na području općine Centar, je „Radićeva kao potencijalni umjetnički centar grada Sarajeva“. Tim povodom su Aleš Kurt, režiser i direktor Festivala ulične umjetnosti i Damir Uzunović, direktor izdavačke kuće „Buybook“ posjetili Općinu Centar gdje ih je ugostio predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa Mustafom Resićem, savjetnikom načelnika Dževada Bećirevića, te Almom Sadović, pomoćnicom načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove.

Predstavnicima Općine Centar gosti su ovom prilikom prezentirali ideju o pretvaranju Radićeve ulice u mali kvart kulture, mjesto okupljanja intelektualaca i umjetnika te radnika iz oblasti kulture.

"Prema idejnom projektu kojeg je uradio i poklonio gradu Sarajevu i Općini Centar naš poznati arhitekta Amir Vuk Zec, Radićeva ulica bi na ovaj način postala mali centar bez saobraćaja i predstavljala bi svojevrsnu cjelinu koja bi bila povezana sa pješačkim mostom Festina Lente i Obalom Maka Dizdara, mjesto u kojem bi ljudi mogli uživati u gradskom životu a koje bi bilo zanimljivo i turistima. Zamišljeno je da Radićeva bude barem jedan dio godine pješačka zona i mjesto okupljanja intelektualaca, umjetnika i djelatnika iz kulture", objasnio je Kurt.

Predsjedavajući Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo što se razgovara o ovoj temi i naglasio da u Općini Centar postoji spremnost da se inicijativa podrži.

"Na zboru građana u Mjesnoj zajednici 'Trg oslobođenja-Centar' dobio sam slične prijedloge. Interesantna je ideja da Radićeva ulica stalno ili povremeno bude zatvorena za saobraćaj motornih vozila, čime bi dobila status šetnice, što moramo rješavati u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo. Lično mislim da se Općina Centar može smatrati kao veoma ozbiljan partner u ovom konkretnom projektu. Mi već sada moramo, kao odgovorna lokalna zajednica, početi razmišljati da oslobađamo neke saobraćajnice od vozila, kao što se to radi u centrima evropskih metropola. Radićeva ulica može biti pilot projekt, čime ćemo ovu ulicu povezati kao cjelinu preko mosta Festina Lente do Obale Maka Dizdara i Akademije likovnih umjetnosti", kazao je Ajnadžić.

Alma Sadović, pomoćnica načelnika je podsjetila da je sarajevski arhitekta Amir Vuk Zec prije izvjesnog vremena predstavio idejno rješenje o pretvaranju Radićeve ulice u pješačku zonu, te da je prezentaciji idejnog rješenja prisustvovao načelnik Općine

Centar Dževad Bećirević zajedno sa uposlenicima Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove.

"Tada je podržana ova ideja, iako je njena realizacija veoma kompleksna", naglasila je Sadović.

Sastanku u Općini Centar je prisustvovao i Samir Fazlić, predsjednik Komisije Općinskog vijeća za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije