Koliko novca morate nositi sa sobom da biste ušli u zemlje EU

S. Š.
Koliko novca morate nositi sa sobom da biste ušli u zemlje EU
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Spremni ste za putovanje, no niste sigurni koliko vam novca treba, posebno ako ulazite u zemlje Evropske unije?

"Državljani BiH za putovanje u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, osim biometrijskog pasoša, trebaju posjedovati novac u iznosu 35-70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU. Granične službe mogu zahtijevati dokaz o posjedovanju novčanih sredstava za boravak u određenoj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjesti", pojašnjava Satko Bitanga, savjetnik u Odsjeku za VPP, Ministarstva za vanjske poslove BiH.

Najmanji iznos novčanih sredstava koji je potrebno da posjeduju stranci koji putuju u Bosnu i Hercegovinu iznosi 150 KM (ili protuvrijednost u stranoj konvertibilnoj valuti) za svaki dan namjeravanog boravka.

Šta vam je potrebno da dobijete pasoš:

Organi nadležni za izdavanje pasoša, kako u Bosni i Hercegovini, tako i DKP-ima BiH u inostranstvu, od 15. oktobra 2009. godine izdaju pasoše s beskontaktnim čipom – biometrijski pasoši. To podrazumijeva da je prvi uvjet za dobivanje pasoša evidentiranje jedinstvenog matičnog broja (JMB) u centralnu bazu civilnog registra. Ova radnja može se izvršiti u BiH, prema mjestu prebivališta, ili u DKP-ima BiH, prema mjestu boravišta državljana BiH u inostranstvu. U skladu sa odredbama Zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine, diplomatsko – konzularna predstavništva izdaju pasoše državljanima BiH koji u inostranstvu borave tri mjeseca ili duže.

Za ovaj postupak neophodno je nadležnom organu dostaviti sljedeća dokumenta:

· Izvod iz matične knjige rođenih – original, ne stariji od 6 mjeseci,

· Uvjerenje o državljanstvu – original, ne stariji od 6 mjeseci i

· Obrazac JMB-7 za evidentiranje JMB-a u centralnu bazu civilnog registra.

Ovaj postupak se odvija elektronski putem DKP-a BiH i za državljane BiH se obavlja bez naplate konzularne takse. Državljani BiH koji posjeduju važeće lične karte ne podliježu obavezi evidentiranja JMB-a, ali službena lica mogu zatražiti da se uz zahtjev priloži i Izvod iz matične knjige rođenih i Uvjerenje o državljanstvu, koji u tom slučaju ne moraju biti original i mogu biti i stariji od 6 mjeseci. 

Nakon evidentiranja JMB-a u centralnu bazu Civilnog registra, državljani BiH su dužni da se lično pojave u prostorijama DKP-a radi podnošenja zahtjeva za izdavanje pasoša i davanja biometrijskih podataka – fotografija, potpis i otisak prstiju u prisustvu službene osobe. U skladu sa tehničkim mogućnostima, diplomatsko–konzularna predstavništva mogu organizirati uzimanje biometrijskih podataka u gradovima sa brojnijom populacijom državljana BiH.

Za izdavanje pasoša maloljetnim osobama (do 18 godina starosti) neophodna je saglasnost oba roditelja, koji također moraju imati evidentirane JMB-e u centralnoj bazi Civilnog registra.

Pasoši BiH, kako za one državljane koji žive u zemlji, tako i za one koji žive u inostranstvu, izdaju se na period od:

- tri godine za starosnu dob od 0-3 godine,

- pet godina za starosnu dob od 03-18 godina,

- deset godina za starosnu dob od 18 godina nadalje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije