Prvo protest, pa onda štrajk: Evo kada zdravstveni radnici danas blokiraju Sarajevo

7
Radiosarajevo.ba
Prvo protest, pa onda štrajk: Evo kada zdravstveni radnici danas blokiraju Sarajevo
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Skenderija će biti blokirana

Raskrsnica na Skenderiji, u oba pravca, će biti blokirana u petak 13. septembra 2024. godine, od 12:00 do 13:00 sati.

Povod je protest zdravstvenih radnika i radnica Kantona Sarajevo, koji su odbili ponudu Vlade o predloženoj satnici, te zahtjevaju da ona bude viša.

"Minimalno povećanje plate koje tražimo po satnici je podložno sljedećoj ponudi, te čekamo da nam je dostave. Ali satnica od 3,20 KM je mizerna", dodali su, te izjavili da su "završili pregovore, mi idemo u korak mirenja od 30 dana, a nakon toga je moguć i generalni štrajk. Prije toga ćemo osigurati sve u zdravstvenim ustanovama da građani i građanke Kantona Sarajevo ne bi ispaštali".

Staricu (84) napao aligator, ona sklonila psa i golim se rukama suočila s reptilom. Preživjela je

Staricu (84) napao aligator, ona sklonila psa i golim se rukama suočila s reptilom. Preživjela je

Premijer Nihad UK, na press konferenciji, 11. septembra, rekao je da Vlada Kantona Sarajevo cijeni radnike u oblasti zdravstva, ali da u skladu sa okolnostima ostaje pri ponudi za povećanje plata od oko pet posto i da nema namjeru uputiti im novu ponudu.

"Vlada KS nema namjeru izaći sa novom ponudom prema sindikatima. Ponuda, upućena krajem augusta ove godine, i dalje je na snazi. Cijenimo radnike u zdravstvu, ono što su uradili i što rade, ali okolnosti su takve da trenutno ne možemo ići sa dodatnim povećanjem satnice", kazao je na konferenciji za novinare Uk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije