Protesti u utorak ispred zgrade KS: Sindikat zdravstvenih radnika donio je odluku

2
Radiosarajevo.ba
Protesti u utorak ispred zgrade KS: Sindikat zdravstvenih radnika donio je odluku
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zdravstveni radnici protestuju u utorak ispred zgrade Vlade KS

Sindikat zdravstvenih radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, donio je odluku o izlasku na proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo u utorak, 10. septembra, u 11:00 sati.

Razlog za proteste je nepostizanje dogovora sa Vladom KS o povećanju plate.

Sindikat je Vladi Kantona Sarajevo dao određeni rok da dostavi prijedloge i poveća ponudu, no vlada je prije toga donijela odluku da se radnicima u zdravstvu ponudi satnica od 3,25 KM, a ne 3,70 što je bilo traženo od Sindikata zdravstvenih radnika.

Savjetnica Milorada Dodika želi da bude predsjednica Hrvatske

Savjetnica Milorada Dodika želi da bude predsjednica Hrvatske

Povodom zahtjeva za većom satnicom zaposlenih u zdravstvu, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović 27. augusta, podsjetio je da pregovori sa sindikatima koji djeluju u KS traju od aprila ove godine. Objasnio je da su prvi pregovori počeli s predstavnicima Sindikata radnika u zdravstvu, a poslije i Sindikatom doktora medicine i stomatologije i Sindikatom medicinskih tehničara i sestara.

"Dogovor nismo postigli, ali smo načelno napravili kompromis. U početku, oni su zahtjevali povećanje koeficijenata, 40-satnu radnu sedmicu i poboljšanje uslova rada. Tokom pregovora, oni su odustali od većine zahtjeva, te su ostali kod zahtjeva za povećanjem satnice sa 3,07 KM na 3,70 KM", izjavio je tada. 

Dr. Lutvo Sporišević savjetuje roditelje: 'Vakcinacija omogućava uspješno odrastanje djeteta'

Dr. Lutvo Sporišević savjetuje roditelje: 'Vakcinacija omogućava uspješno odrastanje djeteta'

Vlada KS narednih dana iznijet će novi prijedlog sindikatima zdravstva.

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici primila je na znanje informaciju o statusu pregovora i činjenicu da su sindikati iz oblasti zdravstva u Kantonu Sarajevo odbili ponudu Vlade od prošle sedmice, ponudivši dodatnu argumentaciju i obrazloženje za svoje stavove.

Kako je danas 5. septembra zaključeno, Vlada će izaći s novim prijedlogom sindikatima u narednim danima, nakon što se obave dodatne konsultacije sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS i s ustanovama na koje se primjenjuje kolektivni ugovor, a kojima implementacija izmjena i dopuna može predstavljati izazov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije