Trolejbusi i tramvaji od jutros na ulicama: Evo šta trebate znati

Radiosarajevo.ba
Trolejbusi i tramvaji od jutros na ulicama: Evo šta trebate znati
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Na osnovu naredbi Federalnog štaba civilne zaštite od 12. maja 2020. godine, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo omogućilo je ponovno korištenje javnog gradskog i prigradskog prijevoza koje je počelo jutros, 15. maja 2020. godine na svim registrovanim linijama u Kantonu.

U saradnji s prijevoznicima KJKP “GRAS” i Centrotrans Eurolines, Ministarstvo je donijelo Instrukciju o načinu organizacije prijevoza putnika po fazama, odnosno postepeno i u skladu sa epidemiološkom situacijom, saopćeno je ranije iz Press službe Kantona Sarajevo

Iz GRAS-a izdali upute putnicima: Ko će se moći voziti od 7 do 9 i od 15 do 17 sati

Kako je definisano Instukcijom, u prvoj fazi usluge javnog linijskog prijevoza putnika pružat će se na sljedeći način:

  • Korisnici usluga koji posjeduju radničke karte (godišnje i mjesečne karte), usluge prijevoza koristit će u skladu sa registrovanim redovima vožnje prijevoznika. Radnici koji ne posjeduju godišnje i mjesečne karte, mogu kupiti pojedinačne karte.
  • Korisnici usluga koji posjeduju penzionerske, studentske, đačke i druge pretplatne karte, osim radničkih, prijevozne usluge neće moći koristiti u vremenskom periodu od 06:30 do 09:00 sati kao i od 15:00 do 17:00 sati.

U zavisnosti od epidemiološke situacije kao i mjera nadležnih organa, bit će određen period trajanja ove faze pružanja usluga javnog prijevoza , odnosno narednih faza.

Iz Ministarstva obavještavaju korisnike usluga prijevoza koji posjeduju pretplatnu (mjesečnu) kartu za mart 2020. godine, da istu mogu koristiti u vozilima javnog prijevoza u periodu od 15. do 30. maja 2020. godine, kao nadoknadu za neiskorišteni a kupljeni martovski kupon.

Također naglašavaju da svi putnici u vozilima javnog prijevoza moraju imati zaštitnu masku, a preporučuje se i korištenje rukavica. Vozači, kondukteri, revizori i druga službena lica prijevoznika dužni su koristiti masku i rukavice.

Putnici će moći ulaziti samo na prednja vrata vozila javnog gradskog prijevoza. Također su dužni poštovati upustva prevoznika, prilikom ulaska u vozilo i tokom vožnje, poručuju iz Ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije