Vozovi Federacije BiH ipak neće krenuti sutra

Anadolija
Vozovi Federacije BiH ipak neće krenuti sutra

Željeznice Federacije BiH zbog provođenja neophodnih aktivnosti neće biti u stanju da sutra, 15. maja, uspostave željeznički prevoz, navedeno je iz te kompanije.

Naime, navode kako shodno naredbi Federalnog štaba civilne zaštite od 12. maja, kojom se dozvoljava rad javnog linijskog i vanlinijskog prevoza putnika u željezničkom prevozu na području Federacije BiH uz posebne epidemiološke mjere i procedure rada prilikom prevoza putnika koje je propisalo Federalno ministarstvo zdravlja u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, obavještavaju javnost da Željeznice FBiH poduzimaju sve neophodne aktivnosti i radnje u cilju ponovne uspostave prevoza putnika.

"U skladu s tim vršimo provjeru tehničke ispravnosti svih voznih kapaciteta (vagona, talgo garnitura, elektromotornih vozila i lokomotiva) koje treba da ispunjavaju sa aspekta bezbjednosti prevoza putnika, radi se na preduzimanju svih neophodnih mjera i radnji u cilju pripreme voznih kapaciteta za prevoz putnika sa aspekta poštivanja propisanih epidemioloških mjera koje se nalažu od strane Federalnog štaba civilne zaštite. Željeznice FBiH rade na uspostavi procedura rada prilikom prevoza putnika na putničkim blagajnama i vozovima koje je propisalo Federalno ministarstvo zdravlja u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo", navode iz Željeznica FBiH.

S obzirom na to da naredba Federalnog štaba civilne zaštite stupa na snagu sa 15. maja, u petak, naglašavaju da Željeznice Federacije BiH zbog provođenja neophodnih aktivnosti neće biti u stanju da sa navedenim datumom uspostave željeznički prevoz.

"Željeznice Federacije BiH će, nakon što se steknu svi zakonom propisani uslovi o odvijanju željezničkog putničkog saobraćaja isti staviti u funkciju. O tačnom datumu uspostave željezničkog putničkog prevoza, javnost i putnici će biti blagovremeno obaviješteni", navode iz Željeznica FBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije