Potpisan ugovor za izgradnju kanalizacione mreže u općini Novi Grad

Radiosarajevo.ba
Potpisan ugovor za izgradnju kanalizacione mreže u općini Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad / Potpisan ugovor za izgradnju kanalizacione mreže

Općina Novi Grad Sarajevo realizira jedan od najvećih i najznačajnijih infrastrurnih projekata iz oblasti komunalne infrastrukture u vrijednosti od oko milion konvertibilnih maraka. Radi se o projektu kojim se rješava dugogodišnji problem fekalne i oborinske odvodnje u ulici Smaila Šikala u Boljakovom Potoku, jednom od najgušće naseljenih dijelova općine Novi Grad Sarajevo.

Općinski načelnik Semir Efendić i Maja Bralović – Smit, direktorica firme „Mibral“ potpisali su danas ugovor za izvođenje radova na izgradnji separatne kanalizacione mreže i asfaltiranju ulice u dužini od jednog kilometra u gornjem padinskom dijelu naselja do ulice Adema Buče. Taj dio naselja do sada nije imao legalno izgrađenu kanalizacionu mrežu, što je tokom većih padavina uzrokovalo velike probleme mještanima tog naselja.

„Separatni sistem oborinske i fekalne kanalizacije koji će biti proveden kroz strme i vrlo uske ulice i neplanski izgrađen dio naselja, radit će se dio po dio. Nakon postavljanja cjevovoda u jednom dijelu odmah će se raditi sanacija i asfaltiranje ceste kako ne bi cijelu ulicu u istom momentu raskopali, obzirom da je veliki broj naših stanovnika svakodnevno koriste. Zadovoljan sam činjenicom da smo izabrali izvođača za kojeg vjerujem da će moći da izvede ovaj u građevinskom smislu kompleksan posao“, pojasnio je načalenik Efendić, ističući da se duži vremenski period nije radio ovako zahtjevan i veliki projekat u oblasti podzemnih inastalacija, te da će njegova realizacija trajati u ovoj i idućoj godini.

Ove godine obezbijeđeno je 660.000 KM, dakle, skoro dvije trećine sredstava neophodnih za realizaciju cijelog projekta. Sredstva su osigurana kroz budžet Općine i kroz tzv. vodne naknade od Ministarstva komunalne privrede KS-a koji Opići pripada.

Ovim projektom riješit će se i odvodnja iz gornjeg dijela ulice Adema Buče kojeg nije bilo moguće rekonstruirati prilikom rekonstrukcije te ulice. Da bi se mogla uraditi odvodnja u tom dijelu saobraćajnice, jedini mogući put je da se izvede projekat separatne kanalizacije u ulici Smaila Šikala.

Iako se radi o veoma zahtjevnom projektu, a bliži se i kraj građevinske sezone, Maja Bralović Smit iskazala je spremnost za realizaciju projketa kvalitetno i na vrijeme, u skladu sa vremenskim uslovima.

Projekat zahtjeva ugradnju visokokvalitetnih poliesterskih cijevi DN500, DN400 i DN300, postavljanje uličnih slivnika i rešetki, izradu priključaka, saniranje dva potporna zida i asfaltiranje ceste.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije