Provjerite jednim klikom koja socijalna prava možete da ostvarite

Fena
Provjerite jednim klikom koja socijalna prava možete da ostvarite
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Press Irfan Čengić, Malik Garibija i Udruženje "Dajte nam šansu"

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo izradilo je Mapu prava i usluga, a namjera je približiti stanovništvu i učiniti dostupnijim za njih sve što rade u tom resoru.

Resorni kantonalni ministar Malik Garibija kazao je novinarima prije prezentacije da je suština tog projekta sistem socijalne zaštite kojem ljudi vjeruju, koji je transparentan i svima dostupan.

Objašnjava da je identificirano 115 prava, a tim dokumentom građani imaju uvid u prava koja mogu ostvariti. U Mapi je, među ostalim, opisano kome da se stanovništvo obrati, na osnovu kojih zakona, gdje se određena ustanova nalazi, novčana davanja i izdvajanja za određeno pravo...

"To je način da se približimo stanovništvu, da ponovno steknu povjerenje u sistem socijalne zaštite. Ako ne može biti sveobuhvatan, neka barem znaju da je ono što imamo u sistemu socijalne zaštite transparentno", kazao je.

Mapa prava i usluga dostupna je na internet stranici te u obliku brošura, letaka i/li plakata postavljenih u ustanovama socijalne zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije