Općina Stari Grad predstavila projekte, utrošena 24 milona KM

AA
Općina Stari Grad predstavila projekte, utrošena 24 milona KM
Foto: AA / Općina Stari Grad predstavila projekte

Općina Stari Grad predstavila je projekte koji su završeni, čija je realizacija u toku i koji će početi, a biti završeni do kraja 2019. godine, koji vrijede 24,4 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić izdvojio je četiri kapitalna projekta, među kojima je i javna podzemna garaža preko puta Vijećnice u koju je investirano blizu sedam milion KM.

"Nadam se da bi radovi trebali biti završeni do sredine novembra, možda čak budu i prije. No, to zavisi od vremenskih uslova, kada dođe do popločavanja trga, koji će imati preko 2.500 kvadratnih metara. Biće to najveći trg u gradu Sarajevu. Ono što je jako bitno reći je da faktički iz tih sredstava od naplaćivanja parkinga će se finansirati isplata kredita i za garaža i za preostala tri projekta“, naglasio je Hadžibajrić.

Ta tri ostala kapitalna projekta Općine Stari Grad su: rušenje stare i izgradnja nove sportske sale u Osnovnoj školi “Edhem Mulabdić“, te utoplavanje fasade, rekonstrukcija i dijelom izgradnja novih prostora Doma zdravlja Stari Grad i općinske zgrade.

"Sala u školi 'Edhem Mulabdić' je već završena. Otvaranje će biti za nekoliko dana. Nažalost još uvijek nije otvorena, jer sam zatražio da se oprema za salu kupi posebno, što nije bilo planirano. To je nekih 45.000 KM. Zbog toga je otvorenje prolongirano za period između 22. i 25. septembra“, objasnio je načelnik.

Dodao je da četiri kapitalna projekta jesu važna za općinu, ali da su njemu puno važniji projekti putne, te infrastrukture kanalizacije i vodovoda.

"U taj segment je ove godine utrošeno najmanje osam miliona KM. Radili smo zamjenu vodovodne i kanalizacione mreže, a nakon toga završni sloj asfalta da se ulice urede. To je, nažalost, nešto što građani vrlo brzo zaborave, jer se vidi samo dok se radi", ističe Hadžibajrić.

Načelnik se pohvalio i rekonstrukcijom ulice Ferhadija, te najavio da će isti projekat u Strossmayerovoj ulici početi za desetak dana.

"Bio bih neskroman čovjek kada bih rekao da nisam zadovoljan. Itekako sam zadovoljan što se tiče projekata koji si realiziraju i koji su pokrenuti ove godine. Međutim, nisam zadovoljan općenito sa situacijom u cijeloj BiH, a ne mislim tu na političku situaciju, nego na zakonsku legislativu. Imamo jako puno problema sa zakonima, sa odabirom izvođača. Ruke su nam svezane zakonima, javljaju nam se sumnjive firme koje moramo izabrati kao izvođača po zakonu o javnim nabavkama. Iskreno bio bih najsretniji kada bih sam mogao birati izvođače, mada svi rekli zato što bi tu profitirao. Ipak, ovo što nam se dešava je apsolutna katastrofa. Javljaju nam se firme koje nisu kompetentne za izvođenje radova, ali kada gledate po papirima oni su čisti", naglasio je Hadžibajrić.

Ove godine je, dodaje, počela restauracija Muzičke akademije, rekonstruisana je OŠ Saburina i ugrađen novi sistem grijanja, počela rekonstrukcija objekta za Muzej Mersada Berbera, izgrađeno košarkaško igralište u ulici Nadmlini, sanirano je 28 ulica ili dijelova ulica širom općine, izgrađeno je deset novih potpornih zidova, sanirana su brojna stepeništa i kaldrme...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije