Potpisan Sporazum o saradnji na smanjenju zagađenja zraka u zimskom periodu

Anadolija
Potpisan Sporazum o saradnji na smanjenju zagađenja zraka u zimskom periodu
Foto: Press služba KS / Damir Filipović i Vera Arnautović

Sporazum o saradnji na smanjenju koncentracije čvrstih čestica u zraku u zimskom periodu u Kantonu Sarajevo potpisali su danas ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović i v.d. direktorice KJKP "RAD" Vera Arnautović, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sporazum podrazumijeva nabavku kalcijum hlorida za primjenu "mokrog postupka" u Kantonu Sarajevo u zimskom periodu za sezonu 2019/2020. godine u skladu sa "elaboratom o korištenju kalcijum hlorida za zimsko održavanje saobraćajnica u cilju smanjenja zagađenja zraka".

Također, Sporazum se odnosi i na primjenu "mokrog postupka" u zimskom periodu za održavanje glavne saobraćajnice od Vijećnice do Ilidže u cilju sprečavanja zagađenja zraka čvrstim česticama, kako je to predviđeno Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

"Prema nekim nezvaničnim informacijama ovim metodama moglo bi se postići i do 30 posto manje prisustvo čestica u zimskom periodu. Mjera je bila definisana u Planu interventnih mjera i nikada do sada primjenjena. Sada želimo to primjeniti i spriječiti povećanje čestica koje nastaju zbog saobraćaja, a ne samo baviti se posljedicama ", naglasio je Filipović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije