Problem / Američki 'Bloomberg' o nama: Najsiromašniji dio Evrope je najzagađeniji

21. 06. 2019. u 08:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

James Gomez i Jan Bratanič su u članku Zagađenje zagušuje najsiromašniji region Evrope koji je objavio američki poslovni list Bloomberg ukazali na višedecenijski problem Bosne i Hercegovine.

Sarajevo, Tuzla i Zenica su istaknuti kao neki od gradova bivše Jugoslavije koji imaju iznimno zagađen zrak.

Podsjetili su da je u pojedinim zimskim danima u bosanskohercegovačkoj prijestolnici zrak zagađeniji nego u Pekingu.

Istakli su da je ovaj problem izražen u Tuzli koja je 315 kilometara udaljena od austrijske granice koja je lider u upotrebi čiste energije.

Tuzlanka koja živi u blizini termoelektrane Ružica Šimić je upozorila na učestala oboljenja ljudi, a jedno od njih je i rak.

Osim termoelektrana, stari automobili, paljenje guma i drveta kao način zagrijavanja domaćinstava su navedeni kao izvori doslovnog zagušenja, ali i onog ekonomskog.

Ovaj problem Zapadni Balkan godišnje košta 11 milijardi eura ili skoro 22 milijarde maraka - procijena je organizacije za zdravlje i zaštitu okoliša čije je sjedište u Briselu, kao i drugih nevladinih organizacija.

Uposlenica ove organizacije Vlatka Matković Puljić je ukazala da termoelektrana u Ugljeviku emituju više sulfur dioksida nego sve njemačke termoelektrane zajedno.

Izdvojen je podatak iz prethodne godine da su četiri bosanskohercegovačka grada - Lukavac, Živinice, Tuzla i Sarajevo među deset najzagađenijih gradova u Evropi zajedno sa Tetovom, Jaworznom, Kumanovom, Bitolom, Dolni Lutyneom, Skopjom, Parizom, Londonom i Berlinom, navodi Bloomberg.

NEMA KOMENTARA