Sarajevski srednjoškolci pokrenuli peticiju: Žele smanjiti zagađenje zraka

Radiosarajevo.ba
Sarajevski srednjoškolci pokrenuli peticiju: Žele smanjiti zagađenje zraka
Arhiva / Sarajevo

Svjesni problema sa kojim se građani svakodnevno suočavaju građani Kanton Sarajevo,  učenici/e Srednje medicinske škole Sarajevo su odlučili podići nivo svijesti o problemu zagađenosti zraka u BiH i Kantonu Sarajevo.

"Prikupljajući podake shvatili smo da je BiH nažalost prva u Evropi kada se radi o zagađenom zraku, a druga u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija nas je na to mjesto svrstala 2017. godine, gdje se navodi podatak da godišnje u BiH direktno od posljedica zagađenosti zraka umire 3500 ljudi.

Ovi podaci su toliko alarmantni da mi kao učenici/ce Srednje medicinske škole želimo dati naš doprinos u rješavanju ovog problema kao i podizanju svijesti naših građana.

Proučavajući zakone posebno smo pažnju obratili na propisane vrijednosti indeksa kvalitete zraka i proglašenja epizoda pripravnosti, upozorenja i uzbune.

Sigurni smo da ste svjesni da su ove propisane vrijednosti iz ugla medicine neprihvatljive", objašnjavaju učenice srednje Medicinske škole.

Propisane vrijednosti:

· Prag indeksa za proglašenje pripravnosti iznosi 50 PM10 čestica

· Prag indeksa za proglašenje upozorenja iznosi 300 PM10 čestica

· Prag indeksa za proglašenje uzbune iznosi 400 PM10 čestica

Propisane granice pripravnosti, upozorenja i uzbune od strane Svjetske Zdravstvene Organizacije su:

 · Prag indeksa za proglašenje pripravnosti iznosi 30 PM10 čestica

· Prag indeksa za proglašenje upozorenja iznosi između 30-50 PM10 čestica

· Prag indeksa za proglašenje uzbune iznosi 100 PM10 čestica

Svjesni su kompleksnosti problema zagađenosti zraka u BiH i Kantonu Sarajevo i da je to problem koji zahtijeva podizanje svijesti cijele zajednice i svih nivoa vlasti, ali i toga da zdravlje stanovištva nema alternativu.

Prijedlog ovih vrijednih mladih ljudi je da se granične vrijednosti proglašenja epizoda upozorenje i uzbuna revidira i da se usvoje mjere koje će ove epizode proglašavati znatno ranije, ali ne još uvijek u standardima Svjetske zdravstvene organizacije.

Njihov prijedlog je da vrijednosti zraka budu:

· Prag indeksa za proglašenje pripravnosti i dalje iznosi 50 PM10 čestica

· Prag indeksa za proglašenje upozorenja iznosi 200 PM10 čestica

· Prag indeksa za proglašenje uzbune iznosi 300 PM10 čestica

 Iako ni ove mjere nisu u skladu sa standardima Svjetske zdravstvene organizacije vjeruju da bi usvajanjem ovih graničnih vrijednosti preventivno djelovali i smanjili mogućnost situacija kada su vrijednosti u Kantonu Sarajevo dostizale alarmantnih 500 PM10 čestica.

Usvajanjem ovih mjera bi mogli znatno ranije reagovati i na vrijeme primjenjivati plan interventnih mjera.

Peticiju možete popuniti na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije