Poražavajuće: U Sarajevu i ljeti zagađen zrak

S. H.
Poražavajuće: U Sarajevu i ljeti zagađen zrak
Foto: Udruženje Eko akcija / Mjerenja za 24. juli 2019.

Iako o zagađenju zraka u Sarajevu ne mislimo ljeti, poražavajuća je činjenica da rezultati mjerenja pokazuju da je i u ovom periodu zrak u glavnom gradu BiH umjereno zagađen.

Uznemirujući Izvještaj UN-a: Zagađeni zrak ubija ljude u BiH

Aplikacija Udruženja Eko akcija prikazuje da je na mjernim stanicama prikazan indeks kvalitete zraka, te je na Bjelavama izmjereno 68 čestica, na Otoci 87, Vijećnici 91, te kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Marijin-Dvoru 60.

Mjerenja za 24. juli 2019. - undefined

Mjerenja za 24. juli 2019. godine

Probleme to može predstavljati osjetljivim osobama, kojima se čak i u danima kada niko od nas ne želi boraviti kući, preporučuje da izbjegavaju izlazak vani.

Najveći uzrok zagađenja ljeti je gust saobraćaj i prenapućenost, rekao je Anes Podić iz ovog Udruženja za Radiosarajevo.ba. Naročito je to problem sa starim dizelima kojih i dalje ima u velikom broju na sarajevskim cestama.

Kao i svako zagađenje, rekao je Podić, i ovo može imati negativan utjecaj na zdravlje stanovnika. Svakako da je bolje kada mjerne stanice pokazuju niže vrijednosti zagađenja.

Mjerenja za 24. juli 2019. - undefined

Upozorenje 

Kako je naveo Podić, i ove zime očekuju nas isti problemi sa zagađenjem kao i ranijih godina jer do sada nije urađeno ništa kako bi se stanje popravilo.

"Jedino što je do sada urađeno je što se epizoda 'Uzbune' zbog zagađenog zgrada proglašava na nižim vrijednostima, i to je dobro, jer jedino kada se proglasi uzbuna proradi svijest građana o ovom problemu", rekao nam je Podić.

Također, istakao je i kako ljeti imamo problem sa prizemnim ozonom koji je u ovom periodu izrazito visok, a koji može stvoriti veće probleme oboljelim od astme ili drugih plućnih bolesti.

Ozon u prizemnim slojevima predstavlja ključnu komponentu smoga. Nastaje tokom toplih dana kada štetni gasovi iz automobila, elektrana, domaćinstava i industrije počinju da se uslovni rečeno “peku” na vrelom suncu, što mnogim ljudima otežava disanje.

Visok nivo prizemnog ozona štetan je za sve, djecu, starije osobe, pacijente sa respiratornim oboljenjima, kao i one koji rade ili su zbog rekreacije uglavnom van kuće. Usljed ovog problema, počelo je u nekim zemljama praćenje prisustva prizemnog ozona i predviđanje obima zagađenja.

Američki 'Bloomberg' o nama: Najsiromašniji dio Evrope je najzagađeniji

PodsjećamoSarajevo se prema podacima od prošle godine nalazi među deset najzagađenijih gradova u Evropi zajedno sa Tetovom, Jaworznom, Kumanovom, Bitolom, Dolni Lutyneom, Skopjom, Parizom, Londonom i Berlinom, navodi ugledni Bloomberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije