Le Monde o Sarajevu: Grad u srcu Balkana najzagađeniji na svijetu

J. Ć.
Le Monde o Sarajevu: Grad u srcu Balkana najzagađeniji na svijetu
Arhiva / Sarajevo

Sara i Asja su devetogodišnje djevojčice koje su protiv fabrika koje "pljuju dim iz velikih dimnjaka", protiv automobila i ljudi koji bacaju smeće gdje stignu i isti spaljuju, one su i protiv "roditelja koji ne vide potrebu da treba zaštititi sredinu".

Sara i Asja ne žele nositi maske koje im trebaju svakodnevno kako bi išle u školu niti žele veliki odmor provoditi u učionici, jer je zrak zagađen. One ne žive u Pekingu ili New Delhiju već u Sarajevu, u srcu Balkana, piše Le Monde

Njihova škola se nalazi u blizini Američke ambasade na čijem su krovu smješteni senzori koji su ove zime otkrili da je Sarajevo jedan od najzagađenijih gradova na svijetu.

"Mrzim zimu", reče Asja.

"Mrzim kad ne mogu izaći napolje da se igram s prijateljima", kaže Sara.

"Ponekad, kada je zagađenost zraka u gradu velika, moramo zatvoriti školu ili završiti nastavu ranije", govori njihova učiteljica Jelena Namić.

Sara priznaje kako ne trpi previše, ali brine o rođaku: "On stalno kašlje!"

Da se pacijenti redovno javljaju i žale na zagađenost zraka potvrđuje i doktorica Zehra Dizdarević koja svakodnevno prima najosjetljivije.

"Sarajelije kao da su bile zaključane u sobi punoj pušača", kaže doktorica koja iza sebe ima 45 godina iskustva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije