Pet načina da smanjimo zagađenje plastikom

Radiosarajevo.ba
Pet načina da smanjimo zagađenje plastikom
Foto: fao.org / Kese

Plastika je toliko rasprostranjena u našim životima da je više ni ne primjećujemo. 

Mikroplastika je već pronađena u različitim tipovima hrane koju konzumiramo (npr. pivo, med i kuhinjska sol). Međutim, većina naučnih studija ispitala je mikroplastiku u morima. 

Nezavisno od nalaza, već znamo da upotreba plastike raste i šteti našem morskom životu. Delfini i kitovi se hvataju u odbačenu plastičnu mrežu; kornjače jedu plastične kese i umiru od začepljenja u probavnom sistemu. Morske životinje propadaju u našem smeću. No, ipak možemo smanjiti zagađenost plastikom i to na pet načina:

1. Izbjegavajte plastiku za jednokratnu upotrebu

90 posto plastike koju koristimo u svakodnevnom životu je plastika za jednokratnu upotrebu, i to vrećice za namirnice, plastični omoti, vrećice sa zatvaračima... Plastične mase za jednokratnu upotrebu su posebno štetne s obzirom da je za jednu plastičnu vrećicu potrebno 1.000 godina da se razgradi.

Rješenje je jednostavno - počnite koristiti platnene torbe, kontejnere za skladištenje stakla, srebrni pribor, keramičke šolje.

2. Prepoznajte mikroplastiku

Mnogi kozmetički proizvodi sadrže “eksfolijante” koji su u stvari male plastične perle. Ove mikroplastike mogu izgledati bezopasne, ali upravo zbog njihove veličine mogu proći kroz postrojenja za prečišćavanje vode i završiti u okeanu gdje ih ribe često zamjenjuju za hranu. Probajte prirodne pilinge, kao što su zobena kaša ili sol.

3. Nosite bocu za višekratnu upotrebu

Jednokratne boce za vodu i sodu su neki od najvećih krivaca plastičnog otpada. U 2016. godini globalno je prodato više od 480 milijardi plastičnih boca za piće. Umjesto toga, pijte iz boca za višekratnu upotrebu. Na mjestima gdje je voda sigurna za piće, lako možete napuniti bocu.

4. Recite NE plastičnom priboru za jelo i slamkama

Ponekad nam se daje plastika, a da to ni ne tražimo. Kada ste u restoranu, zamolite da vam se hrana upakuje u manje posude. Recite im da vam ne treba nikakav plastični pribor za jelo i umjesto toga koristite svoj vlastiti pribor za jelo.

5. Reciklirajte

Ovo može izgledati očigledno, ali većina plastike koju koristimo nije reciklirana. Tamo gdje postoji opcija, osigurajte da se plastika koju koristite koristi reciklira, ali zapamtite, lakše je spriječiti otpad nego upravljati njime.

Postoji mnogo faktora kako bi se smanjila upotreba plastike, a koja je bitna za budućnost zdrave ishrane. Naime, svi zavisimo od sigurne, zdrave i hrane, a riba je važna komponenta zdrave ishrane... Razmislite!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije