Pokrenute ustavne reforme u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Pokrenute ustavne reforme u Kantonu Sarajevo
Vlada KS / Sa sjednice Vlade
Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić predložio je danas Vladi KS amandmane na kantonalni Ustav, čime je i formalno pokrenuo jednu od najkrupnijih poslijeratnih administrativno-pravnih reformi u Kantonu Sarajevo.

"Cilj reformi je urediti lokalnu samoupravu u Kantonu Sarajevo u skladu s međunarodnom Poveljom o lokalnoj samoupravi, Ustavom FBiH, Zakonom o principima lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo i s relevantnim odlukama Ustavnog suda FBIH koje govore o određenim neusklađenostima propisa i povredama prava jedinica lokalne samouprave Kantona Sarajevo, kada se radi o lokalnoj samoupravi i vezanim pitanjima", saopćeno je iz Vlade.

Procjenjuje se da je u ovoj fazi ustavnih amandmana, optimalna i najrealnija varijanta mogućih izmjena organizacije Kantona, Grada i općina, zadržavanje postojećeg teritorijalnog obuhvata Grada Sarajeva s četiri općine i detaljno utvrđivanje njegove nadležnosti u Ustavu Kantona, kao i jasno razgraničenje nadležnosti između Kantona, Grada i općina.

Kako najavljuje ministar Nenadić, konačan cilj reforme jeste iznalaženje trajnog i održivog rješenja kada se radi o nadležnostima, financiranju, pitanjima lokalne samouprave, imovine i odnosima između Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, te općina u sastavu i izvan sastava Grada.

Nakon što se usvoje amandmani na Ustav Kantona Sarajevo, pristupit će se donošenju Zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo, Zakona o pripadnosti javnih prihoda, Zakona o imovini Kantona Sarajevo, izmjena Statuta Grada Sarajeva i općina, kao i niza drugih zakona i propisa.

Plan je do ljeta usvojiti izmjene Ustava Kantona Sarajevo, a do kraja godine donijeti Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o pripadnosti javnih prihoda.

Kako ministar naglašava, proces je utoliko složeniji, jer „život“ u Kantonu, Gradu i općinama teče, ne smije se zaustaviti i treba mnogo vještina da se nadležnosti i odnosi preurede na potreban način, a da se to na terenu ne osjeti previše.

„Jednom kada reforma krene, nema stajanja, reforma se mora dovesti do kraja na svim nivoima“, zaključio je ministar Nenadić.

Veliku podršku ministru Nenadiću i Vladi Kantona u pokrenutim reformama pružaju i gradske i općinske vlasti, ali i opozicija i međunarodna zajednica, a sljedeći korak je uvođenje amandmana na Ustav KS-a u skupštinsku proceduru u Kantonu Sarajevo, što praktično kreće od danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije