Skupština usvojila izmjene: Zakon o javno-privatnom partnerstvu stupa na snagu

Radiosarajevo.ba
Skupština usvojila izmjene: Zakon o javno-privatnom partnerstvu stupa na snagu
FOTO: Arhiv / Skupština Kantona Sarajevo
Zakon o javno-privatnom partnerstvu, bez rasprave koja je zaključena na prethodnoj sjednici, usvojen je danas u Skupštini KS-a, u cilju povećanja institucionalne zaštite, ali i provodivosti projekata zasnovanih na ovom obliku privrednog udruživanja.

Ovaj zakon usvojen je po hitnom postupku i omogućava realizaciju javnog interesa u okvirima ostvarivanja i zadovoljavanja javnih potreba, putem investiranja i javnog i privatnog partnera u projektiranje, građenje, finansiranje, upravljanje investicijama itd. Ovakva vrsta investicije, s tačke gledišta i javnog i privatnog partnera, predstavlja klasični građanskopravni ulog, koji sistemski ne spada u institut "javne nabavke", stoji u saopćenju Skupštine KS-a.

Zakon je predložilo Ministarstvo za privredu KS-a, te je i njegovo izvršenje isključivo rezervirano za kantonalni nivo, ali i za nivo jedinica lokalne samouprave.

Usvajanje ovog zakona praktično znači da će od sada u izgradnju pojedinih objekata koji su od javnog interesa moći investirati i privatni partneri, čime će se povećati mogućnost izvršenja brojnih projekata na području Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije