Konaković s roditeljima i nastavnicima: Tražimo rješenja za reformu obrazovanja

Radiosarajevo.ba
Konaković s roditeljima i nastavnicima: Tražimo rješenja za reformu obrazovanja
Nakon što su na početku ove sedmice s dnevnog reda sjednice Skupštine Kantona Sarajevo povučeni zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju, danas se održava posebna javna rasprava na ovu temu.

Na inicijativu brojnih zaposlenika u obrazovnom sistemu Kantona Sarajevo, te premijera KS-a Elmedina Konakovića, Vijeća roditelja i aktivnih učesnika u obrazovnom procesu, brojni prisutni raspravljaju su o korisnosti izmjene postojećih zakona, odnosno, o nekoliko pitanja koja su problematična u novim zakonima.

"Mi obrazovanjem ne upravljamo otkad je donesen aktuelni zakon. Skupština i Vlada KS-a su samo puki posmatrač i mi imamo dva rješenja: da budemo ravnopravan partner ili da prepustimo sve građanima i školskim odborima, pa da oni to rješavaju. Mislimo da trenutni model nije dobar i želimo depolitizirati cijeli obrazovni proces", kazao je na početku javne rasprave premijer Konaković, naglasivši da su optužbe u kojima stoji da Vlada želi zatvoriti pojedine škole neutemeljene.

Okosnicu današnje javne rasprave čine su dileme o članovima zakona koji se tiču mandata direktora, depolitizacije obrazovanja, određivanja na koji način će se smjenjivati direktori, te oni o mreži škola, školskim područjima, eksternoj maturi i inkluziji djece s poteškoćama u razvoju u kompletan obrazovni proces.

Kao jedna od tema navodi se i uvođenje intenzivnijeg proučavanja historije BiH u ratnom periodu, od 1992. do 1995. što je, kažu nastavnici, itekako važan segment obrazovanja.

Ovaj zakon, istaknuto je na početku sjednice, mora biti usvojen do kraja aprila, a kakav god dogovor bude postignut danas, on će biti implementiran u zakon na narednoj sjednici Vlade KS-a ove sedmice, kako bi Skupština KS-a ovaj zakon usvojila na narednoj sjednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije