Zakoni povučeni s dnevnog reda: Još uvijek nema promjena u obrazovanju

Radiosarajevo.ba
Zakoni povučeni s dnevnog reda: Još uvijek nema promjena u obrazovanju
FOTO: Arhiv / Skupština Kantona Sarajevo
Iako su trebali danas raspravljati o usvajanju novih zakona o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju, zastupnici u Skupštini KS-a to nisu učinili jer su ovi zakoni povučeni s dnevnog reda.

Tačnije, zbog velikog interesa cjelokupne javnosti i brojnih optužbi koje su prethodnih dana pristizale sa svih strana, ovi zakoni su povučeni s dnevnog reda, kako bi se napravilo još priprema pred njihovo usvajanje.

U vezi s tim premijer KS-a Elmedin Konaković kazao je kako će u narednim danima doći do velikog sastanka svih onih koji učestvuju u ovom zakonu, te da se nada kako će to dovesti do konačne odluke o izmjeni obrazovnog sistema u ovom kantonu.

Dodao je i da je to veoma važan set zakona, budući da u potpunosti utječe na razvitak budućnosti kantona, te da će Skupština o ovim zakonima odluku donijeti 26. aprila.

Podsjećamo, novi zakoni bili su predmet velike polemike u javnosti prethodnih sedmica, zbog brojnih promjena koje donose. Tako bi se, zahvaljujući novom zakonu, uvela eksterna matura u srednje škole, a riješile bi se i brojne nedoumice u vezi sa školskim odborima, mandatima direktora i drugim procesima unutar sistema obrazovanja.

Prethodnih dana građane je posebno zabrinula najava da bi se mogle ugasiti pojedine škole u Sarajevo, a na zakone je pristiglo 90 amandmana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije