Pogledajte kako će izgledati gondola nove Trebevićke žičare

Enes Hodžić
Pogledajte kako će izgledati gondola nove Trebevićke žičare
Ispred gradske Vijećnice u Sarajevu danas je predstavljena prva kabina nove Trebevićke žičare koja bi, prema najavama, trebala proraditi do narednog ljeta.

Nakon što je prije desetak dana gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić potpisao ugovor s predstavnicima italijanske firme Leitner o izradi glavnog projekta, isporuci opreme, montaži i puštanju u pogon Trebevićke žičare, simboličnom mini instalacijom, u kojoj je prikazana nova gondola žičare, nastavljeni su radovi na revitalizaciji Trebevićke žičare.

Prilikom potpisivanja ugovora s italijanskom firmom Leitner, gradonačelnik Komšić je kazao da je veliko zadovoljstvo ozvaničiti nastavak radova na revitalizaciji žičare.

„Veliko je zadovoljstvo ovo ozvaničiti iako su iza nas već neki radovi. Firma će instalirati mašine, uz tačan projekt. Očekujemo da otvaranje bude naredne godine, u ljetnom periodu. Nerealno je govoriti da to bude 6. april, zbog svih radova", kazao je Komšić uoči potpisivanja ugovora početkom septembra.

Današnju mini instalaciju u obliku nove gondole Trebevićke žičare otvorio je dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka s Alijom Hadžiosmanovićem-Bracom.

"Ovo je jedan od najinteresantnijih projekata za Sarajevo, to potvrđuje i veliki broj medija koji su danas prisutni ovdje. Ovo je nastavak kontinuiteta priče koju grad Sarajevo priča u posljednjih 5-6 mjeseci. Ova administracija i ja smo funkcije prihvatili upravo zbog žičare.

Ovo su nove gondole, te ćemo ih moći iskoristiti za razliku od onih prethodnih koje nisu bile odgovarajuće. Sada je do izvođača radova, a mi smo pripremili sve što je potrebno, te ćemo uporedo s ovim raditi zaštitu i uređenje cijelog Trebevića", kazao je Skaka.

Boje gondola će biti olimpijskih boja i oslikavat će jedinstvo i multietničnost Sarajeva, poručeno je danas na predstavljanju gondola ispred Vijećnice. 

Inače, ovi radovi počeli su u aprilu ove godine te je, kao nastavak projekta, današnje prikazivanje nove gondole ustvari vid upoznavanja građana Sarajeva s izgledom i tehničkim karakteristikama nove žičare koja će, kako su najavili iz Gradske uprave, od narednog ljeta krasiti Sarajevo.

Arhitekta Mufid Garibija je izjavio:

"Cijela žičara će biti panoramska, te će stanicama dominirati staklo, kao i gondolama, što će doprinijeti užitku posjetilaca u pogledu na Sarajevo. Rastao sam uz žičaru i posebno me raduje realizacija projekta."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije