Kako je Offerman zavolio Sarajevo i žičaru: Za sve je 'kriva' supruga Maja

Radiosarajevo.ba
Kako je Offerman zavolio Sarajevo i žičaru: Za sve je 'kriva' supruga Maja

Ime američkog biznismena Edmonda Offermana ovih se dana može često čuti u Sarajevu. Riječ je o filantropu koji je gradu Sarajevu donirao žičaru iz švicarske, te bio spreman dati sedam miliona dolara za obnovu Trebevićke žičare. 

Nažalost po nas, gradske vlasti nisu bile dovoljno agilne, te nisu ispoštovale ugovorom postavljene rokove za ovu donaciju, te je biznismen Offerman bio prinuđen povući svoju velikodušnu ponudu od sedam miliona. 

Da se ne radi o brzopoteznoj odluci dokazuju i brojni razgovori koji su se tokom cijele 2015 godine vodili na relaciji Offerman - Grad. 

O svemu ovome, portal Radiosarajevo.ba je pisao još u junu, kada smo objavili opširan intervju sa suprugom dr. Offermana 

Ljubav gradi žičare: Ko je 'kriv' za pomoć koja stiže našem gradu

Amerikanka bosanskog porijekla Maja - Amra Serdarević je nuklearna fizičarka, koja je dobar dio života posvetila obrazovanju, a danas se bavi isključivo humanitarnim radom. Kao biznismenovoj supruzi, pripadaju joj značajne zasluge što je obnova Trebevićke žičare postala jedan od projekata ove uspješne porodice.

Nezaboravni izlet na Trebević

Majin suprug Edmond Offermann najprije je pomogao da grad dobije korištenu žičaru iz Švicarske te uz sve to donirao 3,8 miliona švicarskih franaka. 

Ona se prisjeća kako je početkom '90-ih godina prilikom posjete svojoj rodbini zajedno sa suprugom Edmondom i svojim nećacima žičarom otišla na Trebević. 

"Imamo još uvijek fotografiju s tog izleta. Bio je to jedini put da se moj suprug provozao našom žičarom", ispričala je supruga Edmonda Offermana u razgovoru s novinarkom portala Radiosarajevo.ba Elmom Behram.  

Kasnije nije bilo ni mogućnosti, jer je Trebevićka žičara tokom agresije na našu zemlju potpuno uništena i do danas nije obnovljena. 

"Nakon rata smo dolazili s našim sinom svake godine u posjetu Sarajevu. Moj suprug se stalno pitao kako da pomogne ovom gradu. Bilo je različitih ideja i pokušaja. A jedna od njih je i pomoć za izgradnju žičare", rekla nam je tom prilikom naša sugovornica. 

Žičara trune na Butmiru

Edmond je radio i u CERN-u Ženevi i tako stekao nova poznanstva koja je iskoristio i kada je riječ o žičari koja je prije nekoliko godina stigla u Sarajevo. Naime, on je nakon što je saznao da bi jedna žičara u Graechenu u Švicarskoj trebala biti demontirana, zatražio da se ta žičara donira Sarajevu, na šta su Švicarci pristali.

"Ja sam pronašla neke podatke o revitalizaciji Trebevićke žičare na internetu, kontaktirali smo ljude u Sarajevu pozvali ih da dođu na naš trošak i pogledaju da li žičara iz Švicarske odgovara. Ubrzo je u pomoć priskočila Švicarska ambasada i njihova vojska koja ja nakon demontaže u maju 2011. godine sigurno transportirala u Sarajevo. I od tada do danas - ona je na Butmiru", rekla nam je gospođa Serdarević. 

Ispričala je i kako je došlo do toda da Offerman ponudi dodatnih sedam miliona KM za projekt obnove.    

"Eddy je zapravo nakon što je shvatio da sve to stoji i da se ništa ne dešava odlučio donirati dodatnih 3,8 miliona švicarskih franaka koji će služiti za nabavku nove elektromehaničke opreme do ove vrijednosti. Svjestan kako sve sporo ide odlučio je potpisati Memorandum o sporazumijevanju za revitalizaciju Trebevićke žičare i na osnovu njega vezati rokom Grad Sarajevo da na vrijeme realizira ovaj projekt. Dao je vremenski rok kako novac ne bi stajao na računu, jer ovdje nema velikih problema, problem je očigledno politička volja da se riješe imovinsko pravni odnosi."

Nažalost, rok postavljen Memorandumom o razumijevanju istekao je u decembru 2015. godine. 

Offerman je svoju odluku da povlači donaciju objavio 25. januara 2016. 

Gradski oci i dalje se nadaju da će se Offerman "predomisliti", pa je tako iz gradonačelnikovog ureda jučer stiglo saopćenje u kojem ga "pozivaju"  na nastavak saradnje

Podsjetimo, Memorandum o razumijevanju potpisan je 13. oktobra 2014. godine, i Grad je imao više od godinu dana da ispuni zahtjeve. Zašto to nije učinjeno - odgovor se ne zna. 

Vjerujete li da će doći do obnavljanja Trebevićke žičare? Odgovorite u našoj anketi 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije