Počela nova akademska godina: UNSA namjerava zaposliti 200 asistenata

S. H.
Počela nova akademska godina: UNSA namjerava zaposliti 200 asistenata
Početak akademske 2017/18. godine na Univerzitetu u Sarajevu bio je povod za održavanje konferencije za medije Rektorata UNSA.

Rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj najprije je svim nastavnicima i nastavnicama u Kantonu Sarajevo čestitao Međunarodni dan nastavnika/ca.

Škrijelj je iskoristio priliku da na ovoj konferenciji za mediji predstavi rezultate prve godine mandata svog  tima u Rektoratu naglasivši kako su prilikom preuzimanja mandata u oktobru prošle godine zatekli Univerzitet u lošoj organizaciji.

Među problemima koje su zatekli Škrijelj je naveo 54 računa koja su bila u funkciji, a koji su u ovoj godini svedeni na 6 postojećih što će olakšati kontrolu priliva i odliva novčanih sredstava.

Rukovodstvo Rektorata prvu je godinu svog mandata posvetilo rješenju prostornih kapaciteta, tako da je najprije Institut za historiju premješten iz poplavljenih prostorija u nove.

Rektor Škrijelj je istakao kako su pri kraju vanjski radovi na novom objektu Akademije scenskih umjetnosti za koje je još potrebno 500.000 KM za potrebe završetka fasade i izolacije. Također, privode se kraju radovi na rekonstrukciji bazena na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja. 

Među poteškoćama koje su stavljene pred sarajevski univerzitet Škrijelj je naveo uvođenje Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo koji je donesen brzinski i kojeg ne smatra reformskim, o čemu je rektor UNSA govorio u svom intervjuu za Radiosarajevo.ba.

Također je istaknuto kako na Univerzitetu u Sarajevu nedostaje asistenata, stoga je Vladi KS-a upućen Projekat zapošljavanja 200 asistenata prema ranije uvedenom principu na Prirodno-matematičkom fakultetu koji je zapošljavao najbolje studente sarajevskog univerziteta. Iz Rektorata očekuju da će Vlada prihvatiti njihov prijedlog.

I prorektori su na konferenciji za medije predstavili aktivnosti iz svojih domena.

Naglašeno je kako Univerzitet u Sarajevu namjerava podići kriterije u naučno-istraživačkim radovima, pritom ne izostavljajući značaj usvajanja Strategije razvoja naučnoistraživačkog i umjetničkog rada na Univerzitetu, istakao je prorektor za naučnoistraživački i umjetnički rad Izet Rađo.

Na konferenciji je istaknuto da je potpisano 7 sporazuma o međuuniverzitetskoj saradnju, te sporazumi sa 96 visokoobrazovanih institucija.

Kada je u pitanju finansijski sektor Univerziteta u Sarajevu, naglašeno je kako su započete tri krucijalne stvari među kojima je utvrđivanje cijene koštanja studija, integralni sistem finansiranja visokog obrazovanja i dosljedna realizacija Pravilnika o ostvarivanju i raspolaganju vanbudžetskm prihodima.

Također, spomenuta je i realizacija projekta nabavke specijalnog programa za detekciju plagijata u naučnim radovima koji se provodi na Univerzitetu u Sarajevu.

Na sarajevskim fakultetima i akademijama upriličen je prijem brucoša. Nastava za studente prvog ciklusa studija u novoj akademskoj godini počela je 2. oktobra, dok će nastava za studente drugog ciklusda studija započeti 9. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije