Politika i manjak novca koče razvoj i bolji kvalitet visokog obrazovanja u BiH

K. Silajdžija
Politika i manjak novca koče razvoj i bolji kvalitet visokog obrazovanja u BiH
Europska asocijacija za osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) odbila je dati pozitivnu ocjenu za članstvo Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH (HEA).

Naša država ima dvije agencije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju. Jednu je formirao bh. entitet RS, a druga je državna krovna. Obje su aplicirale za članstvo u ENQA-i, te su obje odbijene. Kao obrazloženje za odbijanje članstva iz ENQA-e su naveli da se politika miješa u obrazovanje.

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović izjavio je za Radiosarajevo.ba da je odluka ENQA-e čisto politička i da nije slijedila izvještaj ekspertne komisije, koju je i sama formirala.

"Prema ocjeni ekspertne komisije, Agencija radi u skladu sa svim europskim standardima. Za sve standarde kojima se ocjenuje rad Agencije dala pozitivnu ocjenu. Na žalost, Upravni odbor je promijenio tu ocjenu”, rekao je Halilović.

Napomenuo je da Agencija ima pravo na prigovor u roku od 60 dana na izvještaj Upravnog odbora ENQA-e.

“HEA je u ovom momentu i do sada je bila pridružena članica ENQA-e. Tako će ostati sve dok ne postane punopravna članica. Priznavanje diploma dešava se prema Lisabonskom dogovoru i nema nikakve veze sa tim da li je Agencija punopravni član ili nije. Agencija je radila i završila akreditaciju 27 univerziteta u BiH i upisala ih u Državni registar akreditovanih univerziteta”, kazao je Halilović.

Prema njegovim riječima, ništa se ovom odlukom neće promijeniti i da samo može doći do unapređenja rada Agencije.

"U unapređenje visokog obrazovanja ulazi i rad univerziteta, posebno rad nadležnih kantonalnih i entitetskih obrazovnih vlasti, kao i Ministarstva civilnih poslova BiH i Parlamenta BiH, koji formira Upravni odbor Agencije na potpuno politički način”, dodao je naš sagovornik.

Predsjednik Studentskog parlamenta BiH Merim Serdarević kazao je za Radiosarajevo.ba da ke politika ključni problem.

“Bosanskohercegovački entitet RS je donio svoj zakon i osnovao svoju Agenciju za visoko obrazovanje, što je u direktnoj suprotnosti s državnim okvirnim zakonom o visokom obrazovanju. Drugi problem je hiperprodukcija diploma. Pojedini univerziteti vrše puko štampanje diploma, znanja nema ni na vidiku”, rekao je Serdarević, zaključivši da “sve to stvara lošu sliku o našoj zemlji u svijetu”.

merim_serdarevic.jpg - undefined

Serdarević: U zapadnoj Hercegovini diplome samo štampaju

Prema njegovim riječima, u Federacija BiH ima deset zakona o visokom obrazovanju koji su potpuno neusklađeni.

"Imate univerzitete u zapadnoj Hercegovini gdje se diplome samo štampaju. Manji kantoni vape za investicijama i snižavaju kriterije privatnicima prilikom osnivanja univerziteta. Tu nema visokog obrazovanja. Za nekoliko hiljada maraka možete završiti nekoliko godina studija odmah”, spomenuo je naš sagovornik.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj pojasnio nam je da su diplome Univerziteta u Sarajevu priznate u Europi, ali da je šteta što HEA nije primljena u Europsku asocijaciju.

rifat-skrijelj7.jpg - undefined

Škrijelj: Neispunjeni standardi    Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba

"Pretpostavljam, da su u pitanju neispunjeni standardi i kriteriji koji se postavljaju pred državne agencije za razvoj visokog obrazovanja. BiH je u ovom času u vrlo nezavidnoj poziciji. Ključni razlozi su to što je evropski prostor visokog obrazovanja rasterećen utjecajima politike i daleko više novca treba izdvajati za nauku i visoko obrazovanje. To su dva ključna nedostatka. Zbog naše društveno i političko uređenje se reflektira na visoko obrazovanje”, ocijenio je Škrijelj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije